Óránként kilenc román hagyja el az országot

Ha ez így megy, előbb-utóbb nem lesznek büszke románok.
Hirdetés

A legújabb statisztikák szerint Románia egy közepes méretű városnyi lakost veszít évente. A szakértők szerint idén további 85 000 román állampolgár hagyja el az országot.

2016-ban a világ népességét 7,6 milliárdra becsülték. A legnépesebb országok: Kína, India és az Amerikai Egyesült Államok. Ugyanakkor 2016 januárjában Romániának 19,7 millió lakosa volt, az Országos statisztikai Intézet adatai szerint. A szociális és gazdasági környezet, illetve a születések drámai csökkenése folytán előfordulhat, hogy 2060-ra az ország lakossága olyan 15 millióra csökken.

„Nincsenek képzett dadák, a munka feketén folyik, nem lehet helyet találni az óvodákban, bölcsődék gyakorlatilag nem léteznek. Ezek a tényezők befolyásolják a családok döntését, hogy egy vagy több gyermeket vállaljanak. Az utóbbi években a román polgárok egy gyermeket vállaltak, mert csak egy gyermeket tudnak ellátni. Annak ellenére, hogy hagyományos módon a románok két-három gyermeket vállaltak. A hátrányos helyzetű közösségekben a nők továbbra is több gyermeket szülnek, noha nem tudnak megfelelő nevelési körülményeket biztosítani számukra. Aztán itt van ez az emigrációs trend. Érdekes, hogy a külföldre távozottak két vagy három gyermeket vállalnak letelepedésük után”, magyarázza Ana Măiță, az Anyák az Anyákért Egyesület elnöke.

2016 januárjában Románia lakosságának többségét nők tették ki: 10,11 millió személy. A lakosság átlagéletkora meghaladta a 40 éves küszöböt. Ugyanakkor csökkent a 0–14 éves korosztály aránya, illetve nőtt az idős korosztályé.

Hirdetés

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint az ország lakosságának fele urbánus környezetben él. A legnagyobb népesség-koncentráció az ország észak-keleti régiójában található (Bákó, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui megyékben), ami az ország rezidens lakosságának 16,5 %-át jelenti. Bukarest-Ilfov  az ország leginkább urbanizált régiója: a városi lakosság a régió teljes lakosságának 89,9 %-át teszi ki. A másik póluson a nyugati fejlesztési régió áll (Arad, Krassó-Szörény, Hunyad és Temes megyék), ahol a lakosság az ország rezidens lakosságának csupán 9,1 %-át teszi ki.

Az Eurostat adatai szerint 2016 januárjában Románia a hetedik helyet foglalja el az Európai Unióban, ami a rezidens lakosság számát illeti. Az Unió legnépesebb országa Németország, az utolsó helyen pedig Málta áll.

Hirdetés