Indul a századik román futballbajnokság

Újonc székelyekkel, örök esélyes Steauával, csődvédelem alól kikerült CFR-rel.
Hirdetés
Péntek este rajtol el a labdarúgó Liga 1 2017–2018-as szezonja, a bajnokság történetében először székelyföldi csapattal. A Sepsi OSK számára vasárnap este 18.30-tól, a giurgui Marin Anastasovici stadionban kezdődik el a nagy kaland, ám már a felkészülés sem volt zökkenőmentes a szentgyörgyiek számára. 
 
Egyrészt a magyarországi edzőtáborban ellenfelek egész sorra mondta vissza a megbeszélt felkészülési meccseket, másrészt a stadiongondjaikat tetézi Sebastian Cucu prefektus gáncsoskodása is. Úgyhogy egyelőre a brassói Tineretului stadion lesz a hazai pályájuk, miközben igyekeznek minél hamarabb a profi liga elvárásainak megfelelő állapotba hozni a sepsiszentgyörgyi stadiont. 
 

„Sepsiszentgyörgy megjelenése a román futball térképén 

óriási lehetőség a Székelyföld számára, hiszen benne lesz a mindennapi és politikai közbeszédben, és át fogja szabni a magyar–román médiaviszonyokat – véli Péter László sportszociológus. – A csíki hokival szemben ugyanis a futball egy magasan mediatizált sportág, és ha ezt jól kihasználják a szentgyörgyiek, akkor erősíthetik az erdélyi magyarság imidzsét.” 
 
A Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanára szerint a Sepsi OSK – annak ellenére, hogy játékosainak nagy része román nemzetiségű – egy magyar etnikai projekt, amely szurkolói szinten nemcsak helyi, hanem székelyföldi projekt. Az etnikus önképre az ellenszurkolás is rá fog erősíteni, véli Péter László, aki szerint a szentgyörgyi csapat magához vonzhatja az eddigi „magyar” csapat, a Kolozsvári CFR székelyföldi szimpatizánsait is.
 
A CFR-t ugyanis Pászkány Árpád korábbi tulajdonos kivonulása után már tényleg csak a nézői miatt lehet magyar csapatnak tekinteni, az új vezetés – élén az egyelőre rejtőzködő új tulajdonossal – számára aligha jelent valamit a klub nevében is viselt 1907-es alapítási év. Pénzügyi szempontból ugyanakkor rendbe jöttek a dolgok a Fellegváron, az adósságok tavaszi törlesztése és a csődvédelem feloldása után az új edző, Dan Petrescu mellett 15 új játékost is igazolt a CFR, ismét megcélozva a bajnoki címet és a nemzetközi kupaszereplést. 
 

Ebben szokás szerint a Steaua lehet a legnagyobb ellenfél

A szaksajtóban és a fogadóirodáknál is Gigi Becali immár nevétől megfosztott, hivatalosan FCSB néven induló csapata az első számú favorit. A bukarestiek egy nappal az új szezon kezdete előtt vesztették el végleg az előző idény bajnoki címét, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság is elutasította a klub keresetét. 
 
Becaliék szerint nem a Viitorul, hanem ők végeztek az első helyen, mivel pontegyenlőség esetén nemcsak a rájátszás, hanem a teljes szezon egymás elleni eredményeit kellett volna figyelembe venni, ám a Svájcban székelő döntőbíróság a román szövetségnek adott igazat, és jóváhagyta Hagi csapatának elsőségét.
 
Steaua - CFR összecsapás | Fotó: Manases Sándor
 
Steaua – CFR összecsapás | Fotó: Manases Sándor
 
A bajnokság térképén továbbra is Bukarest körül koncentrálódik a legtöbb csapat, bár a frissen feljutott Juventus Colentina végül Ploiești-en rendezi hazai mérkőzéseit. A három fővárosi csapat mellett azonban ott a két Ilfov megyei klub (Voluntari és Chiajna), valamint a giurgiui Astra. 
 
Sepsiszentgyörgy és Kolozsvár mellett a megbízhatóan középszerű Medgyes képviseli Erdélyt, a Bánságot pedig a tavaly bravúrosan, 14 pontos büntetése ellenére bennmaradó Temesvár. A 14 csapat fele nagyon fiatal, az ezredforduló után alapított vagy csődbe ment/megszűnt csapat helyén újraalapított klub, a CFR-en kívül csak az Astrát alapították a második világháború előtt, 1921-ben. Péter László szerint a jelentős futballmúlttal bíró nagyvárosok eltűnése az élvonalból és 
 

a regáti kisvárosi csapatok előretörése a román politikai-társadalmi életben zajló változásokat tükrözi a labdarúgásban. 

„A gazdaság, a média és a politikum határozza meg a sport gyakorlatát. A korábbi szponzorok és tulajdonosak a DNA miatt a háttérben akarnak maradni, ugyanakkor a kisebb településeken olcsóbb az infrastruktúra fenntartása. Az Ilfov megyei csapatok esetében gyakorlatilag Bukarest alvóvárosairól van szó” – véli a sportszociológus.      
 
A lebonyolítási rendszer annak ellenére változatlan marad, hogy a nyáron a szövetség és a liga is előállt módosítási javaslataival. Mivel nem tudtak megegyezni, marad az elmúlt két évben alkalmazott rájátszásos rendszer: a február végéig tartó alapszakasz után az első hat helyezett a bajnoki címért játszik újabb oda-vissza kört, a 7-14. helyezettek pedig a kiesés elkerüléséért. Az utolsó kettő esik majd ki a Liga 2-be, a tizenkettedik pedig a másodosztály harmadikjával játszik kétmeccses osztályozót a bennmaradásért. 
 
Az idei szezonnal ellentétben viszont 2018-ban már nem öt, hanem csak négy csapat indulhat az európai kupákban: a győztes a Bajnokok Ligája, az ezüst- és bronzérmes, valamint a kupagyőztes pedig az Európa Liga selejtezőiben.
 
 
A román bajnokság korábbi nyertesei
 Bajnokcsapatok  Bajnoki címek száma
 Bukaresti Steaua 26
 Bukaresti Dinamo 18
 Bukaresti Venus 8
 Aradi UTA, Temesvári Kinizsi 6
 Universitatea Craiova, Petrolul Ploieşti, Temesvári Ripensia 4
 Bukaresti Rapid, Kolozsvári CFR 3
 FC Argeş Piteşti, Prahova Ploieşti, Bukaresti Colentina, Bukaresti Olympia 2
 Bukaresti Româno-Americană, Bukaresti Unirea Tricolor, Brassói Colţea, Resicabányai UD, Nagyváradi AC, Unirea Urziceni, Galaci Oţelul, Astra Giurgiu, Konstancai Viitorul 1
 
 

Hirdetés