Az egészségügyi tárca szerint nem tűnnek el a piacról az olcsó gyógyszerek

Úgyhogy kezdhetünk aggódni.
Hirdetés

Nem fog sérülni a román állampolgárok joga, hogy olcsó gyógyszerekhez jussanak hozzá – biztosított csütörtökön az egészségügyi minisztérium.

A bejelenésre azt követően került sor, hogy a generikus gyógyszereket előállító romániai gyógyszergyártók egyesületének képviselői arra figyelmeztettek, hogy több mint 2.000 gyógyszer tűnhet el a piacról a clawback-adó miatt, amely 30 százalékra nőhet.

„Az egészségügyi minisztérium a páciensek első számú védőügyvédje. Semmilyen formában nem fogjuk megengedni, hogy sérüljön a román állampolgárok azon joga, hogy olcsó gyógyszerekhez jussanak hozzá – ennek szavatolásához a román kormánynak megvannak a törvényes eszközei”- mutat rá az egészségügyi minisztérium.

Adrian Grecu, a generikus gyógyszereket előállító romániai gyógyszergyártók egyesületének elnöke csütörtökön arra hívta fel a figyelmet, hogy eltűnhetnek a piacról az olcsó, a romániai páciensek számára hozzáférhető generikus gyógyszerek. Adrian Grecu szerint a legégetőbb probléma a clawback-adó, amely év végéig elérheti a 30 sázalékot is, így nehéz helyzetbe kerülhetnek a generikus gyógyszereket előállító vállalkozások, különösen a helyiek.

A generikus gyógyszereket előállító gyógyszergyártók romániai egyesülete a clawback-adó differenciált számítását vagy maximálását kéri.

Hirdetés