Szeptember végén magyarnapozik Temesvár

Második alkalommal telik meg élettel az Opera tér a Temesvári Magyarok Napok alkalmából.
Hirdetés
A szeptember 22–24. között esedékes Temesvári Magyar Napok a Bánság „fővárosában” élő és elszármazott magyar családok, civil szervezetek, intézmények, vállalkozók, művészek közös rendezvénye. A három nap alatt színes programmal várják az érdeklődőket: könnyűzenei és dzsesszkoncertekkel, színházi előadásokkal, népzenével és néptánccal, gasztronómiával,  kézműves vásárral,  gyermekfoglalkozásokkal – tájékoztatnak a szervezők.
 
Péntek délután 17:30- kor Ökumenikus Istentisztelettel nyitják meg a rendezvényt. A tavaly nagy sikernek örvendő operett- előadás most sem maradhat el, idén a Budapesti Operettszínház előadásában a Swingoperett című előadásra hívnak mindenkit, amely során népszerű operett-slágereket, egyebek mellett Ábrahám Pál, Kálmán Imre és Zerkovitz Béla dalait hallhatjuk swingre hangolva.
 
Az estét a helyi néptáncegyüttesek zárják a nagyszínpadon, majd a magyar színház nagytermében táncházra kerül sor. A gasztronómia kedvelőinek kibővített gasztrósarokkal készülnek, idén is különleges ételeket, kézműves söröket, finom pálinkákat, palacsintákat, réteseket lehet kóstolgatni.
 
Szombat délelőtt  a Regélő Fehér Táltos Dobcsapata adja meg a ritmust az idei Temesvári Magyar Napoknak. Az egyesület célja a magyarságtudat erősítése, az ősi magyar néplélek sajátosságainak, belső értékeinek felidézése, felszínre hozatala és tudatosítása a magyar népesség legszélesebb rétegeiben. Mondanivalójuk a szeretet nélkülözhetetlenségéről, a jóságról, a becsület fontosságáról, az ősök tiszteletéről szólnak, ezt erősíti fel a táltos dobok rezgése, valamint a korhű viselet.
 
 
A  legkisebbekről sem feledkeznek meg, a Delamarina utcát idén is elfoglalják a gyerekek. A Gyerekbirodalomban érdekes programokkal, szabadtéri játszóházzal, ringatóval, népi fajátékokkal és jurtával várják a kicsiket és nagyokat is egyaránt.
 
A szombat esti sztármeghívott az EDDA lesz, jól ismert slágereit együtt énekelhetik majd Temesvár belvárosában. Lesznek színházi programok is:  szombat este a Csiky Gergely Színház előadását mutatják be, vasárnap este pedig a budapesti Előkép színház előadásában az Angster re-generációk lesz látható. Ez utóbbi  egy orgonakészítő dinasztia sorsát eleveníti fel  egy interdiszciplináris előadás keretében, Bérczi Zsófia rendezésében.
 
„2017-ben ünnepeljük az Angster József által 1867-ben alapított orgonagyár 150 éves évfordulóját. Az előadás belső drámáját két azonos nevű, ám ellentétes sorsú gyárvezető élete adja.(…) Az előadásban a gyáralapító naplójának részletei elevenednek meg, illetve mozgó installációk, kép- és hangfelvételek segítségével idézzük fel az Angster hagyományt és az orgonák égi hangját.” – szerepel a szervezők közleményében.
 
Vasárnap este a dzsessz kerül előtérbe. Pátkai Rozina dzsesszénekesenő és zenekara nyitja a nagyszínpad programjait, majd ZORÁN  Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas előadóművész koncertjével zárul a belvárosi színpad programjai.
 
A temesvári magyar fiatalok egyik törzshelyén, a Manufacturában dzsesszkoncerttel és retro bulival búcsúznak a három napos rendezvénysorozattól.
 
A magyar napok ideje alatt újra lesz tombolasorsolás, ahol értékes nyereményekkel gazdagodhatnak a szerencsések: többek között fürdőjegyeket is magába foglaló 2 ajándékcsomagot 2 fő részére a gyulai Aqua Superior  valamint Corvin szállodákban.
 
A rendezvény részletes programja hamarosan elérhető a rendezvény weboldalán és a facebook oldalán

Hirdetés