Alig csitultak a kedélyek a hamburgi utcákon vasárnapra virradóan

A G20-csúcstalálkozó másnapján békésebben indult a tüntetés, de ismét voltak összecsapások a rendőrök és a globalizáció ellen tüntető baloldali aktivisták között. Két nap során csaknem 500 rendőr sebesült meg.
Hirdetés
A rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal oszlatott fel egy ülősztrájkot a hamburgi Schanzenviertel városrészben, míg a kerület peremén különleges egységek 30, állig felfegyverzett tagja állt készenlétben, de nem avatkozott be.
 

Ülősztrájkkal kezdődött a szombat délutáni tüntetés | Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP 
 
Szombat este mintegy 600 tüntető gyűlt össze a rendőrség adatai szerint Schanzenviertelben, az előző napi zavargások színhelyén: a hatóságok az oszlatást azzal indokolták, hogy a tömegből a rendőröket maszkos tüntetők kövekkel és palackokkal dobálták meg – úgy tudni, hogy a tiltakozók barikádokat is emeltek, amelyeket aztán felgyújtottak, de megrongált és lángoló autókról is érkeztek jelentések – számol be az MTI.
 
Egy rendőrségi szóvivő vasárnap hajnalban azt közölte, hogy a tüntetések kezdete óta 144 embert vettek őrizetbe, további 144-et pedig letartóztattak.
 

 

A durvább összecsapások péntek éjszaka történtek | Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger

 
A szombat délutáni globalizációellenes felvonulás és nagygyűlés kisebb összecsapásokkal, de nagyrészt békésen zajlott le, a rendőrség szerint 50 ezer, a rendezők szerint 76 ezer résztvevővel. Akkor mintegy 120 maszkos tüntető helyenként közelharcot vívott a rendőrökkel, rugdalták és zászlórudakkal ütötték a rendfenntartókat, majd különböző irányokba elfutottak.
 
Az előző nap, pénteken fosztogatásokkal tarkított súlyos zavargások alakultak ki Hamburgban. A randalírozók több órán át szabadon garázdálkodhattak, mivel a helyi sajtó szerint a hatóságok elvesztették az ellenőrzést az események fölött, és az 1,7 millió lakosú város egyes negyedeit szinte átengedték a randalírozóknak.
 
Frissítés
Csaknem 500 rendőr sebesült meg a németországi Hamburgban a G20-csúccsal összefüggésben indított rendőri műveletben vasárnap ismertetett adatok szerint. A szombaton véget ért csúcstalálkozó biztosítására indított műveletben megsebesült 476 rendőr közül sokan agyrázkódást szenvedtek, de előfordul tűzijáték okozta arcsérülés is, két helikopterpilóta pedig szemsérülést szenvedett, mert lézernyalábot irányítottak a pilótafülkére – írja az MTI.
A rendőrök 186 embert előállítottak, 225-öt őrizetbe vettek, és kezdeményezésükre az illetékes bíróságok kiadtak 37 letartóztatási parancsot.
A legsúlyosabb zavargás idején, péntek este a Schanzenviertel nevű városrészben azért vártak órákig a kövekkel, palackokkal dobáló és gyújtogató tüntetőkkel szemben felsorakozott rohamrendőrök, mert kiderült, hogy csapdába akarják csalni őket többek között Molotov-koktélokkal és acélgolyók kilövésére használt csúzlival felszerelt szélsőségesek, akik tetőkön rejtőztek el. Ezért bevárták, hogy helikopterről felmérjék a helyzetet és terrorelhárító egységeket hívtak segítségül.

Hirdetés