Ennyit kerestünk májusban

Mármint nem csak mi, hanem önök is. Átlagbérmutató.
Hirdetés

2363 lej volt májusban a nettó átlagbér, 3 lejjel kevesebb, mint egy hónappal korábban. A bruttó átlagbér 3288 lej volt, 0,1 százalékkal kevesebb, mint áprilisban – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által pénteken nyilvánosságra hozott adatsorokból.

A legnagyobb fizetések továbbra is az IT-szektorban voltak, ahol a nettó átlagbér elérte az 5842 lejt, a legkisebbek pedig a vendéglátásban, 1376 lej.

2016 májusához mérten a nettó átlagbér 14,5 százalékkal nőtt, a reálbérindex 113,8 százalékon állt. Előző hónaphoz képest 99,6 százalékos volt a mutató.

Áprilishoz képest a legtöbb gazdasági ágazatban kisebb volt az átlagbér 2017 májusában, aminek az oka többnyire, hogy áprilisban különféle prémiumokat kaptak az alkalmazottak, köztük húsvéti juttatást, étkezési vagy ajándékutalványt. A visszaesés betudható ugyanakkor annak is, hogy az termelés vagy a bevétel nem érte el a várt szintet, mint ahogy azt is az okok közé sorolja a statisztikai hivatal, hogy alacsony jövedelmű személyzetet alkalmaztak egyes gazdasági ágazatokban.

A legjelentősebb, 14,4 százalékos visszaesést a kőszenet kitermelő ágazatban szenvedte a nettó átlagbér, majd a magán biztosítóknál vagy nyugdíjalapoknál dolgozók következnek 12,4 százalékkal.

Hirdetés

A legnagyobb, 15,5 százalékos növekedést eközben a fémkitermelés terén jegyezték, majd az erdészet és fakitermelés következik 13,3 százalékkal, illetve 3 és 5,5 százalék közötti növekedési ütemmel a közlekedés, a műanyagból készült termékek gyártása, a bútorgyártás, a kőolaj és kőszén feldolgozásából készülő termékek előállítása vagy a bőrfeldolgozás

A közszférában 2,8 százalékkal nőtt a nettó átlagbér az előző hónaphoz képest a tanügyben és 1 százalékkal a közigazgatásban.

Enyhe, 1,1 százalékos visszaesést regisztráltak eközben az egészségügyben és szociális ellátásban.

Hirdetés