Az érettségizők bő kétharmada átment

97 diák tiszta tízesre érettségizett. Ezek az óvások előtti eredmények.
Hirdetés
Az érettségire jelentkezők 71,4%-ának sikerült a megmérettetés az óvások előtti eredmények szerint – közölte szerdán Liviu Pop tanügyminiszter. Tavaly a nyári érettségin a sikeresen vizsgázók aránya 66,7% volt az óvások előtt. A szaktárca vezetője által ismertetett adatok szerint az idei nyári érettségire 
  • 135 513 diák iratkozott be, 
  • 128 503-an jelentek meg a vizsgán, és 
  • 91 754-en érték el az átmenő jegyátlagot. 
Csalás vagy csalásra tett kísérlet miatt 179 érettségizőt zártak ki a vizsgákról, ők a következő két érettségin nem vehetnek részt. 
 
A legjobb eredményeket Szeben (83,73%), Bákó (83,54%) Iaşi (82,91%) és Kolozs (82,75%) megyében érték el. A legrosszabbul Ilfov (42,24%) és Giurgiu (50,76%) megyében teljesítettek az érettségizők. Minden vizsgán legalább ötöst kellett elérni, a vizsgák átlaga pedig meg kellett, hogy haladja a hatost ahhoz, hogy a diák átmenjen az érettségin.
 
Kevesebb mint tíz olyan középiskola van az országban, ahol senki se ment át – közölte a tanügyminiszter. Ezek a tanintézmények ígérete szerint legfeljebb általános iskolaként folytathatják az oktatási tevékenységet. 
 
Az elmúlt 13 évben egy millió diák bukott meg az érettségin. Most keresik azokat a formákat, amelyekkel segíthetnek nekik befejezni a középfokú tanulmányaikat – nyilatkozta a miniszter.
 
Az egész országban idén összesen 97 diák kapott tízes átlagot az érettségin.
 
Óvásokat a mai nap folyamán, délután négy és nyolc között lehetett benyújtani. A végleges eredményeket július 10-én teszik közzé. Az idei második érettségit augusztusban rendezik majd.

Hirdetés