Felvirágoztatja Kolozsvárt a Városszépítő Egylet

A 19. század végi városszépítő hagyományok újrateremtésének szándékával pályázatot hirdetnek.
Hirdetés

Újszerű kezdeményezés indul a Kincses Városban. A Virágos Kolozsvár mozgalom júliussal kezdődően, mintegy két hónapon át a polgárok bevonásával kívánja virágba öltöztetni a belvárosi ingatlanok ablakait és teraszait, a külvárosi részeken pedig a házak és tömbházlakások előtt gondozott területek kialakítására törekszik – tájékoztatnak a kezdeményezők.

A pályázatot meghirdető Kolozsvári Városszépítő Egylet történelmei gyökerei a régmúlt időkbe nyúlnak vissza (1880-90-es évek), és az egyesület nevéhez olyan fontos projektek fűződnek, mint például a Mátyás király szoborcsoport ügyének felkarolása vagy a Sétatér bővítése, fejlesztése. A feledésbe merült egyesület céljait felvállaló új szervezetet olyan fiatal, a civil szférában évek óta tevékenykedő személyek hívták életre, akiknek szívügye a város arculatának esztétikája, és akiknek közös célja az egészséges, kulturált és kellemes lakókörnyezet és élettér megteremtése a kincses városban.

A Városszépítő Egylet szerint bár az elmúlt esztendőkben Kolozsvár tanácsa és polgármesteri hivatala, valamint az annak alárendelt intézmények sokat tettek a város esztétikus arculatának kialakítása érdekében, a kincses város mégis alulmarad más, Kolozsvár nagyságú és fontosságú európai városokhoz képest, ahol a belvárosi ingatlanok ablakai, erkélyei tavasztól őszig virágba öltöznek.

A Gergely Balázs által kezdeményezett projekt gyorsan követőkre és támogatókra lelt. „Szeretnénk, ha egymástól tanulva, egymás példáját követve tennénk szebbé, élhetőbbé városunkat, és ráirányíthatnánk a figyelmet Kolozsvár egy lehetséges új arcára, a virágos városra” – nyilatkozta Szenkovics Dezső, a Kolozsvári Városszépítő Egylet elnöke.

A július elején a nagyközönség számára meghirdetett pályázat célja tehát 2017. augusztus végére megsokszorozni a belvárosi ablakokban és erkélyeken elhelyezett virágok számát. A pályázatra a www.varosszepito.ro oldalon magánszemélyek, lakótársulatok és jogi személyek is benevezhetnek egy, a honlapra feltöltött fotóval vagy egy öt fotóból álló sorozattal, amelyen bemutatják a benevezni kívánt virágos homlokzatot, ablakot, erkélyt, megjelölve annak pontos címét. 

Hirdetés

A pályázat és a projekt sikerességének mérésére az egyesület a pályázat meghirdetése előtt Kolozsvár bel- és külvárosának épületeiről egy fotósorozatot rendel meg, majd ezt a fotósorozatot megismétli a projekt elindulását követő hónapokban is. A szervezők reményei szerint az így készült, illetve a polgárok által beküldött fotók egyértelműen arról fognak tanúskodni, hogy mind Kolozsvár történelmi belvárosa, mind negyedei lényeges mértékben és szemmel láthatóan sokkal esztétikusabbak, vidámabbak lettek.

Szeptember közepén az egyesület által nevesített zsűri a beérkezett, és az egyesület által megbízott fotósok fényképei alapján döntést hoz a legszebb virágos ablak, legszebb virágos erkély és legszebb virágos homlokzat kategóriákban, majd az eredményhirdetést követően egy nyilvános esemény keretében kerít sort az elismerő oklevelek és díjak átadására.

A szervezők a kezdeményezéstől egyrészt azt remélik, hogy a Virágos Kolozsvár projekt már az első évben akár több tíz kolozsvári család, intézmény és szervezet megmozgatására lesz képes és alkalmas, másrészt pedig azt, hogy ezáltal egy hagyományt sikerül megteremteni – zárul a szervezők közleménye.

Hirdetés