Öt hónapos késéssel, végre átadták az Árpád hidat Kolozsváron

Emil Boc polgármester a híd alá „száműzte” a kivitelezőket, míg a forgalom beindult az építményen, így vállalva garanciát a minőségért.
Hirdetés
Végre egy kicsit szellősebbé válik Kolozsvár belvárosának fullasztó gépjárműforgalma, pénteken ugyanis közel egy év bontás és építkezés után átadták az Árpád (Traian) híd helyén épült új hidat, mely a Széchenyi teret köti össze a vasútállomás, illetve az Írisz telep felől a városközpont felé vezető utakkal.
 

 
Az évek óta elhanyagolt és életveszélyessé vált régi híd helyén egy négysávos, biciklis és gyalogos úttal is rendelkező hidat épített a Diferit kft. Az új híd 31,85 méter hosszú és 25 méter széles, kétszer annyi, mint a régi.
 
Az autósok és gyalogosok máris birtokukba vették az építményt, a tömegközlekedés előtt viszont csak szombaton nyílik meg. Egyes járatok, mint például az 1-es és a 35-ös vonal, továbbra is az építkezés ideje alatti útvonalon érhető el, de a legtöbb visszatér az eredeti útvonalához.
 
Az önkormányzat adatai szerint a híd vízszigetelése a legújabb technikai megoldásokat ötvözi, és ellenáll a szélsőséges időjárási viszonyoknak is. A gyalogos útburkolat a főtéri felújításokhoz illeszkedik, a korlátok és a közvilágítás oszlopai pedig modern formát kaptak – tájékoztat a városvezetés.
 
 
A hidat egyébként Emil Boc polgármester adta át, aki szalagvágás helyett oklevéllel és nyakkendővel „jutalmazta” az első áthaladót, köszönetet mondva a türelemért, amit a sofőrök és a környék lakói tanúsítottak az építkezés idején.
 
Az átadás egyik mulatságos eleme volt, hogy Boc utasítására a kivitelezők a híd alatt várták meg, míg a forgalom beindult az építményen mintegy garanciát vállalva annak minőségéért. Az elöljáró reményét fejezte ki, hogy a híd legalább száz évet kitart, úgy ahogy a régi is kitartott 85 évig.
 
A beruházás egyébként 6,5 millió lejbe került, tíz hónap alatt készült el, és februárban kellett volna átadni.  

Hirdetés