Óriási összeget követelnek Romániától a verespataki aranybánya meghiúsulásáért

A kanadai vállalat pénteken nyújtja be kártérítési követelését: 4,4 milliárd dollárt kérnek.
Hirdetés

A verespataki aranybányát megnyitni akaró Gabriel Resources kanadai vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel a román államtól, amiért az megakadályozta a beruházás megvalósítását – derült ki csütörtökön a vállalat közleményéből.

A Gabriel Resoruces az Érchegységben akarta megnyitni Európa legnagyobb ciántechnológiás, külszíni aranybányáját 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelése érdekében. A kanadai cég romániai leányvállalatán, a Roșia Montana Gold Corporation-on keresztül vásárolta meg a bányalicencet, majd mintegy 15 éven keresztül próbálkozott a megnyitáshoz szükséges engedélyek beszerzésével.

A parlament 2014. júniusában utasította el a verespataki aranybánya-beruházást elősegítő törvénytervezetet, azóta lekerült a kérdés napirendről. A hatóságok elutasító döntése azt követően született meg, hogy nagyszabású utcai tüntetések voltak a beruházás ellen.

A kanadai vállalat 2015 elején még reménykedett, hogy újraindulhat a beruházás engedélyezési folyamata, de most közölték, pénteken nyújtják be kártérítési követelésüket az állammal szemben a Világbank egyik kereskedelmi bíróságán, ahol eljárást indítottak az ügyben.

A kanadaiak szerint Románia megsértette a beruházási szabályokat azzal, hogy engedélyezte a bányalicenc megvásárlását, majd később megakadályozta a kanadaiak beruházását. Azt állítják, hogy ezáltal 4,4 milliárd dollár kár érte őket.

Hirdetés

A ciántechnológiás bányaberuházást a civil szervezetek, a Román Tudományos Akadémia, az ortodox egyház és Magyarország is ellenezte.

 

 

Hirdetés