Medveellenes tüntetés lesz Bukarestben

Hargita megyei elöljárók tiltakoznak az elszaporodott állatok okozta problémák miatt.
Hirdetés

Bukarestben készülnek tiltakozni Hargita megye polgármesterei és a közbirtokosságok képviselői, amennyiben az illetékes hatóságok nem bocsátanak ki kilövési engedélyeket a medvékre. A kezdeményezők a Kovászna, Maros, Brassó, Prahova és Argeş megyei érintettek támogatására is számítanak.

A Hargita Megyei Tanács sajtóirodája szerint a Felcsík Kistérségi Társulás tagjai, valamint Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba felhívással fordult a polgármesterekhez és közbirtokossági elnökökhöz, kérve őket, hogy csatlakozzanak kezdeményezésükhöz, és július 5-én minél többen vegyenek részt a fővárosban tartandó tiltakozáson.

A tüntetést abban az esetben szervezik meg, ha a környezetvédelmi minisztérium június 30-áig nem hoz a medveproblémára megoldást jelentő rendelkezést.

Az idézett forrás szerint a bukaresti tiltakozást Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere, a Felcsík Kistérségi Társulás elnöke kezdeményezte, miután a múlt hét végén egy medve rátámadt egy juhait legeltető pásztorra.

Karda Róbert polgármester az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, a medvék egyre közelebb merészkednek a településekhez, és attól tart, hogy a támadások száma növekedhet az elkövetkező időszakban, ugyanis nyáron többen dolgoznak a mezőn.

A polgármesterek és a közbirtokosságok képviselői azt kérik, hogy a minisztérium adjon engedélyt legalább a problémás egyedek kilövésére, amelyek veszélyesek, emberre támadnak és garázdálkodnak.

Kedden Hargita Megye Tanácsának elnöke és Adrian Jean Andrei prefektus közös aláírásával ellátott levelet továbbítottak a környezetvédelmi miniszterhez, kérve a kilövési engedély kibocsátását a problémás egyedekre.

Hirdetés

A levélben felhívják a figyelmet, hogy a medveállomány növekedése már nemcsak az ültetvények és háziállatok épségét, hanem az emberéleteket is veszélyezteti, a lakosság nem érzi magát biztonságban.

A levélben kérik a kilövési engedély kibocsátását a problémás egyedekre a biztonságos légkör visszaállítása érdekében, valamint azért is, hogy a medveállomány tudományos ellenőrzés alá kerüljön.

Adrian Jean Andrei nemrég azt nyilatkozta, hogy a medvék garázdálkodása már „elviselhetetlenné” vált a megyében.

Hargita megyében négy személy esett medvetámadás áldozatául idén.

Hirdetés