Kútba esett Dragnea egyik kormányfő-javaslata

Florin Georgescunak jobb a Román Nemzeti Bank, mint a kormány élén lennie.
Hirdetés
Hétfő reggel ülésezik a Szociáldemokrata Párt vezetőtestülete, a végrehajtó bizottság, hogy megvitassák a pártelnök, Liviu Dragnea javaslatait a kormányfői tisztségre. Pártforrásokra hivatkozva a Mediafax hírügynökség azt írja, Dragneát vasárnap visszautasította Florin Georgescu, aki most a Román Nemzeti Bank első kormányzóhelyettese. A PSD prominens tagja pénzügyminiszter volt 1992-1996 között, később pedig 2012-ben szinte egy évig a Ponta-kormányban.
 
A Mediafax értesülései szerint Dragnea két nevet javasolt volna a végrehajtó bizottság mai ülésén, Florin Georgescut és a PSD szenátusi frakciójának vezetőjét, Mihai Fifort. Tegnap este az egyik hírtévében Ecaterina Andronescu, a párt egyik alelnöke is megerősítette, hogy ő is tárgyalt Florin Georgescuval, aki azt mondta, nem szeretne miniszterelnök lenni, mert egészségügyi problémái is vannak. Andronescu akkor még azt remélte, hogy kitartással meggyőzhetik Georgescut, hogy mégis vállalja.
 
Sajtóértesülések szerint lehetséges miniszterelnökként szóba jött még Viorica Dăncilă, Lia Olguţa Vasilescu (jelenlegi munkaügyi miniszter), Mihai Tudose és Adrian Ţuţuianu neve is. A bizalmatlansági indítvány megszavazása után Dragnea azt mondta, négy lehetséges jelöltje is van a tisztségre, nők és férfiak egyaránt.
 
A végrehajtó bizottság ülése 10:30-kor kezdődik, egy órakor üléseznek a PSD parlamenti frakciói, háromtól pedig a párt delegációja Klaus Iohannis államfőhöz hivatalos, hogy bejelentse, kit javasol kormányfőnek.

Hirdetés