Meleșcanu folytatná a külügyminiszteri munkát

Erre megvan minden esélye, hiszen az ALDE ugyanazokat a tárcavezetőket jelöli a következő kormányba, akik a Grindeanu-kormányban is tevékenykedtek.
Hirdetés

Újabb mandátumra számít Teodor Meleșcanu külügyminiszter a román diplomácia élén,  mivel pártja, az ALDE ugyanazokat a tárcavezetőket jelöli a következő kormányba, akik a Grindeanu-kormányban is tevékenykedtek.

A külügyminisztert pénteken, egy kolozsvári diplomáciai fórumon kérdezték az újságírók arról, hogy kiket jelöl az ALDE a következő kabinetbe, ha ismét a Szociáldemokrata Párttal (PSD) közösen létrehozott szociálliberális koalíció jelöltjét bízza meg kormányalakítással az államfő.

Meleșcanu rámutatott: valószínűleg nemcsak a koalíciós pártok döntenek az új kormány összetételéről, abba a leendő miniszterelnöknek is beleszól, de a maga részéről ő „elvileg” folytatná külügyminiszteri munkát.

Az ALDE-ben politizáló, 76 éves Meleșcanu januárban harmadik alkalommal vette át a román diplomácia irányítását, korábban két évig a Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SIE) is vezette.

Hirdetés

Az ALDE-nek négy minisztere van a 27 tagú, szerdán leváltott Grindeanu-kormányban. A PSD több tárcavezetője is jelezte, hogy szívesen folytatná munkáját, így a bukaresti sajtó azt valószínűsíti, hogy a múlt héten kezdődött politikai válság „eredménye” mindössze egy szokványos, 4-5 tárcát érintő kormányátalakítás lesz, azzal a különbséggel, hogy ezúttal a PSD magát a kormányfőt is lecserélte.

Klaus Iohannis államfő hétfőn kezdi meg az egyeztetéseket a parlamenti pártokkal az új kormány megalakításáról. Az elnök eddigi nyilatkozatai arra engednek következtetni, hogy gyorsan le szeretné zárni a válságot és nem vitatja el a koalíció jogát a kormányzás folytatására.

Hirdetés