Visszavonják lemondásukat a bukott kormány miniszterei

Maguk ellen szavaztak, de most még viszik az ügyeket.
Hirdetés
A Grindeanu-kabinet volt miniszterei vélhetően visszavonják lemondásukat, és az új kormány beiktatásáig ideiglenesen ellátják tisztségüket – nyilatkozta szerda este Lia Olguţa Vasilescu szociáldemokrata párti képviselő. 
 
Vasilescu azt mondta, bizonyos minisztériumok tevékenysége teljesen megbénult a miniszterek lemondása óta, mivel egyeseknek közülük nem állt módjukban átruházni hatáskörüket. 
 
„A fejlesztési minisztériumot például teljesen szétbomlasztották ezekben a napokban. Sevil Shhaideh lemondása után testületileg menesztették az államtitkárokat, eddig példátlan helyzetet idézve elő. Senkinek nincs aláírási joga. Ki írjon alá európai alapokért? A portás? Mi, miniszterek mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy az új kormány hivatalba iktatásáig el kell látnunk tisztségünket” – fogalmazott Lia Olguţa Vasilescu a Románia TV műsorában. 
 
Hozzátette, úgy érzi, munkaügyi miniszterként teljesítette a kormányprogramban előírtakat, ezért arra számít, hogy az elkövetkezőkben is ő vezetheti a tárcát. Szerinte a miniszterek egy része azért nem teljesített az elvárásoknak megfelelőn, mert Sorin Grindeanu kormányfő akadályozta őket. 
 
Grindeanu egyébként két miniszter, a belügyi és a fejlesztési miniszter lemondását fogadta el a benyújtottak közül, fejlesztési miniszterré Augustin Jianut, belügyminiszterré magát nevezte ki ideiglenes jelleggel.
 
A miniszterek egyébként nemcsak lemondtak, hanem közülük azok, akik képviselők vagy szenátorok is, a kormány megbuktatására is szavaztak a bizalmatlansági indítvány tegnapi voksolásán. Azoknak a szocdem honatyáknak a sorsáról pedig, akik megszegve a pártfegyelmet nem akarták megbuktatni saját kormányukat, a PSD országos végrehajtó bizottságának következő ülésén döntenek.

Hirdetés