Nem akar előrehozott választást Iohannis

Bár éppen a PNL hozta fel, melynek éléről államfővé választották, Iohannis ma egyértelművé tette: csak mély válság esetén jöhet szóba az előrehozott választás.
Hirdetés
Az előrehozott választások lehetősége szerepel az alkotmányban, de csak egy mély válság esetére, amelyet jobb lenne elkerülni – mutatott rá pénteken Klaus Iohannis államfő. A brüsszeli uniós csúcson tartózkodó elnök újságírók felvetésére válaszolva beszélt erről a lehetőségről.
 
Az alkotmány szerint az államfőnek akkor kell feloszlatnia a parlamentet és előrehozott parlamenti választásokat kiírnia, ha a parlamentben két egymást követő kormányalakítási kísérlet megbukik, vagyis a törvényhozók

két egymást követő alkalommal nem hajlandók bizalmat szavazni

az elnök által megbízott miniszterelnök-jelölt kormányának.
 
Az elnöki hivatal csütörtökön közzétette a kormányalakítási tárgyalások menetrendjét azt követően, hogy a Grindeanu-kormány a szerdai bizalmatlanági szavazáson megbukott. Iohannis hétfő délután akar egyeztetni a parlamenti pártokkal a következő kabinet összetételéről.
 
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) csütörtökön megerősítette: a választások előrehozását tartja a legjobb megoldásnak, mondván, hogy az eddig kormányzó koalíció meggyengült, és egyik oldalon sem alakítható ki stabil kormánytöbbség.
 
„Ahhoz, hogy előrehozott választások legyenek, előbb mély válságba kell kerülnünk, amit én egyáltalán nem kívánok magamnak” – mondta Iohannis. Hozzátette: egy feddhetetlen, büntetlen előéletű politikust akar kormányalakítással megbízni,

aki meggyőzi őt, hogy képes a kormányt vezetni, és a honatyák többségének támogatását élvezi.

A román média úgy értelmezte ezeket a kijelentéseket, hogy az elnök nem próbál egy jobboldali, vagy technokrata jelölt mögé parlamenti többséget kierőszakolni. Ennek bizonyítékaként értelmezték azt is, hogy a koalíció két pártját együtt hívta a kormányalakítási konzultációkra.
 
Az államfő felesleges álproblémának nevezte azt a jogvitát, amely arról alakult ki Bukarestben, hogy visszavonhatják-e korábbi lemondásukat a szerdán leváltott Grindeanu-kormány miniszterei. Iohannis rámutatott: egy miniszter megbízatása csak akkor szűnik meg, ha ő felmenti, vagy egy új kormányt iktat be a parlament. „Nem fogok két napra minisztereket kinevezni” – szögezte le az államfő.  
Hirdetés