Kormányozni készül a PNL, előrehozott választásokat akarnak

Az USR támogatna egy szociáldemokraták nélkül kormányt, ha megkapja az igazságügyi minisztériumot.
Hirdetés

A PSD-vel nem hajlandók tárgyalni, de minden más párttal egyeztetnének egy új kormánytöbbség kialakításáról a liberálisok.

Ludovic Orban PNL-elnök csütörtökön azt mondta: pártja minden olyan kormányzati megoldást leszavaz a parlamentben, amelynek a PSD is tagja, viszont még a jelenlegi koalíciós partner ALDE-val is tárgyalni fognak a kormányzás lehetőségeiről, mivel nélkülük nem lehet új többséget kialakítani.

„A PNL bármikor kész vállalni a kormányzást, de mi a főbejáraton kívánunk bemenni, biztos, kompromisszummentes többséggel, ezért kollégáimmal arról beszéltünk, hogy a legmegfelelőbb megoldás az előrehozott választások lennének, mivel a parlament jelenlegi összetétele nem kedvez egy új parlamenti többségnek” – mondta Orban a PNL végrehajtó bizottságának ülése után.

Eközben az USR-ben döntés született arról, hogy a párt hajlandó támogatni egy koalíciós kormányt, amelynek a PSD nem tagja. Ennek az a feltétele, hogy az USR kapja az igazságügyi miniszteri tisztséget – közölte Vlad Alexandrescu USR-szenátor.

A Grindeanu-kormány bukása után Klaus Iohannis államfő konzultációra hívta hétfőre a parlamenti pártokat, hogy az új kormány létrehozásáról tárgyaljanak.

Hirdetés