Iohannis külföldről tiltja a tárgyalást az etnikai autonómiáról

Az államfőt éppen ma tüntették ki a Szent György-renddel Berlinben, mert olyan elszántsággal védi az európai demokráciát és sokféleséget.
Hirdetés
Ne tegyék az RMDSZ-szel folytatott tárgyalások részévé az etnikai autonómiát – figyelmeztette kedd este a Németországban tartózkodó Klaus Iohannis a Szociáldemokrata Pártot (PSD). Az államfő nem szeretné azt a benyomást kelteni, hogy nem tudja, mi folyik itthon – írja az Agerpres hírügynökség.
 
Iohannis közölte, tudomása van a tárgyalásokról, és arról is, hogy épp megfeneklettek, és arra szólítja fel a PSD-t, hogy egyrészt oldja meg a saját maga kreálta problémát, másrészt ne vegye be a tárgyalások témái közé azt, amiről „nem kell tárgyalni”, például ne tárgyaljon etnikai alapú autonómiáról, mert egyes dolgok Romániában nem kívánatosak, és nem szabad tárgyalni róluk különleges helyzetekben sem. Az Agerpres tudósítása arról nem szól, mit ért az államfő etnikai alapú autonómián.
 
Iohannis ismét a válság mielőbbi megoldását sürgette, mert amíg ő jó gazdasági helyzetben lévőként és komoly partnerként tünteti fel Romániát, a belpolitikai helyzet nem kellene aláássa ezt a benyomást.
 
A PSD-RMDSZ egyezkedésnek ma Călin Popescu Tăriceanu vetett véget, mert „valaki valószínűleg átesett a ló túlsó oldalára” – állítja saját pártjának elnökéről az ALDE Fehér megyei szervezetének elnöke. Ioan Lazăr szerint Erdélyben túl érzékenynek számító kérdések merültek fel, amelyeket nem lehet ilyen kontextusban és gyorstüzeléssel megoldani.
 
Az államfőt egyébként ma a Szent György-renddel tüntették ki Berlinben. A kitüntetést a drezdai Semper Operabál művészeti igazgatója és elnöke, Hans-Joachim Frey adta át, aki kiemelte, a román államelnök kitüntetése a közös európai értékekért vívott harc elismerése.
 
„Pragmatizmusra és hitelességre van szükség. Fontos, hogy az Európai Unió megvédje értékeit, és közelebb kerüljön a lakossághoz. Európa a demokrácia, a pluralizmus, a tolerancia és a sokféleség jelképe” – mutatott rá köszönőbeszédében Iohannis.

Hirdetés