Mit mondott Iohannis, miután Grindeanu egyedül maradt a kormányban?

A PSD oldja csak meg a válságot, ha már kirobbantotta.
Hirdetés

Klaus Iohannis államfő a kormánykoalíción belül kialakult válsághelyzet mielőbbi megoldását kéri – nyilatkozta csütörtökön Mădălina Dobrovolschi elnöki szóvivő.

Mint mondta, az államfő megkapta a PSD és az ALDE elnöke által aláírt levelet, amelyben tájékoztatják őt arról, hogy megvonták a politikai támogatást a kormánytól.

Az államfő tudomásul vette, hogy a koalíció elégedetlen a kabinet tevékenységével, és testületileg lecserélné a kormányt, jelen pillanatban azonban nem teljesülnek egy új miniszterelnök kinevezésének feltételei, amelyekről az alkotmány 106. és 107. cikkelye rendelkezik – magyarázta a szóvivő.

„Amint a miniszterelnöki tisztség megüresedik, akár a jelenlegi kormányfő lemondása, akár a parlament által elfogadott bizalmatlansági indítvány révén, Románia elnöke elindítja az új miniszterelnök-jelölt nevesítésével járó alkotmányos eljárást” – fogalmazott Mădălina Dobrovolschi.

„Az államfő kéri a kormánykoalíción belüli válsághelyzet mielőbbi megoldását a politikai instabilitás elkerülése érdekében. E krízishelyzet megoldása kizárólag a koalíciót alkotó pártok felelőssége. Az államfő kezeskedik azért, hogy az eljárás az Alkotmány előírásainak szellemében zajlik” – mondta még az elnöki szóvivő.

Hirdetés