A kutyát sem érdekelték az időközi polgármester-választások

Nem tolongtak az emberek az urnáknál.
Hirdetés

A választási névjegyzékben szereplő polgárok alig egyharmada járult az urnák elé a vasárnapi időközi polgármester-választáson – derült ki az állandó választási hatóság által hétfőn közölt összesítésből.

A tavaly júniusban 48 százalékos részvétel mellett megrendezett önkormányzati választások óta 49 polgármesteri szék üresedett meg, többnyire azért, mert a frissen megválasztott elöljárók decemberben parlamenti vagy miniszteri tisztséghez jutottak, a megyei önkormányzat élére kerültek, de olyanok is voltak közöttük, akik lemondtak, vagy akiket jogerős bírósági döntés tiltott el polgármesteri megbízatásuk gyakorlásától.

A legmagasabb, 81 százalék feletti részvételt a Szilágy megyei Alsófüldön regisztrálták, ahol a szociáldemokrata (PSD) által jelölt Nicolae Albert kevesebb mint 20 vokssal előzte meg a liberálisok (PNL) polgármesterjelöltjét. A legkisebb arányban a Hargita megyei Madéfalva polgárai járultak az urnákhoz, ahol az RMDSZ színeiben politizáló, jogerősen összeférhetetlenné nyilvánított eddigi polgármester (Szentes Csabát) utódját, a szintén RMDSZ-es, a tisztségre kihívó nélkül pályázó Csibi Józsefet a jogosultak 14,7 százalékának részvételével választották meg.

A politikai erőviszonyokban nem hoztak látványos átrendeződést az időközi választás hétfő estig ismertté vált eredményei: a polgármesteri tisztségek többségét a kormányon lévő PSD jelöltjei szerezték meg, csaknem egyharmadukat pedig a jobbközép ellenzéki PNL. Az egyedüli komolyabb meglepetésnek  Târgu Jiu számít. A csaknem százezer lakosú olténiai városnak az utóbbi 17 évben PSD-s polgármestere volt, a PSD tavaly megválasztott, időközben szenátorrá lett politikusát most mégis a liberális Marcel Romanescu váltja a városháza élén.

A PSD megtartotta viszont Olténia fővárosának, a csaknem 300 ezres Craiovának a vezetését, ahol Mihai Genoiut választották meg a munkaügyi miniszterré lett Lia Olguța Vasilescu volt polgármester helyére. A részvétel azonban itt is roppant alacsony volt, nem érte el a húsz százalékot. Egyes ellenzéki politikusok egyebek mellett erre hivatkozva követelik, hogy állítsák vissza a kétfordulós polgármester-választást, mondván: megengedhetetlen, hogy egy ilyen fontos települést a választók alig nyolc százalékának bizalmát élvező polgármestert vezessen.
 

Hirdetés