Adok-kapok: egyre jobban inoghat Grindeanu széke

Tényleg előfordulhat, hogy Dragnea egyszerűen kirúgja a miniszterelnököt.
Hirdetés

A jelek szerint tényleg megtörténhet, hogy a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) leváltja saját miniszterelnökét, Sorin Grindeanut, mivel a párt elnöke, Liviu Dragnea elégedetlen azzal, hogy a kormányfő egyre önállóbban cselekszik.

Grindeanu a vita kapcsán vasárnap esti Facebook-bejegyzésében, a leváltásáról szóló híresztelések nyomán közölte, stabilitásra és kiszámíthatóságra van szükség, nem kellene új „változtatások”, új „politikai válságok”, „esetleg új választások”.

„Románia előtt ma több lehetőség áll, amelyek sorsdöntően a fejlődés és a jólét útjára vezethetnek bennünket. De ehhez stabilitásra és kiszámíthatóságra van szükségünk. A 2016. decemberi választások megmutatták nekünk, hogy a románok ugyanazt a dolgot akarják: egy széles parlamenti támogatottságnak örvendő kormányt és stabilitást. Ezt a bizalmat, amit a románok belénk vetettek, nem lehet új változtatásokkal, új politikai válságokkal, esetleg új választásokkal – egyszóval INSTABILITÁSSAL – becsapni” – írta a kormányfő a bejegyzésben.

Rámutatott, Klaus Iohannis államfő amerikai egyesült államokbeli látogatása, aminek célja az USA-val való stratégia partnerség új alapokra helyezése volt a célja, mint ahogy az izraeli, ausztriai, franciaországi és horvátországi találkozói vagy az uniós illetékesekkel való kapcsolatai ugyanannak az erőfeszítéseknek a részei, amelyek ugyanabba az irányba vezetnek, céljuk megmutatni, hogy Románia képes betartani az ígéreteit, és a befektetők bízhatnak Romániában.

„Rajtunk áll, hogy megmutassuk, hogy egységes és eltökélt nemzet vagyunk, amelyik kész a jó úton haladni. Úgy hiszem, hogy fontos a Románia elnöki hivatala, a szenátus, a képviselőház és a kormány közötti párbeszéd. Románokként ezek a lehetőségek állnak előttünk. Csak kellő politikai érettségre és vízióra van szükségünk, hogy hasznot húzzunk ezekből. Éppen ezért Romániának stabilitásra és kiszámíthatóságra van szüksége” – fejtette ki Grindeanu.

Liviu Dragnea Grindeanunak válaszolva közölte, egy ország stabilitása nem egyetlen személyen áll.

Hirdetés

Az éjjel beszéltem utoljára a miniszterelnökkel. Enyhén meglep a nyilatkozata, de teljes nyugalommal azt mondom neki, hogy nehéz rólam azt mondani, hogy nem ragaszkodom egy ország stabilitásához. Senki nem róhatja ezt fel nekem” – fogalmazott a képviselőház elnöke a România Tv műsorában, amikor a kormányfő Facebook-bejegyzésével kapcsolatban faggatták.

A kormányfőnek „az új választásokra” vonatkozó kijelentése kapcsán leszögezte, erre nem kerül sor, és nincs szó új választásokról.

„Ezeken a kijelentéseken, jóslatokon túl a kormányprogramra kellene összpontosítanunk. Jövő héten döntéseket hozunk az országos végrehajtó bizottságban (CExN) – talán olyan döntéseket, amelyek szerint a kormány maradjon úgy, ahogy van, vagy változtatások jöhetnek” – tette hozzá.

Grindeanu kijelentései kapcsán ironikusan, megjegyezte, nem rendelkezik a miniszterelnök politikai tapasztalatával, de arra hívta fel a kormányfő figyelmét, hogy egy ország stabilitása nem egyetlen személyen áll.
 

Hirdetés