Melyik állam elnöke Igor Dodon?

A Moldovai Köztársaságé, természetesen. Sokak szerint azonban mégsem.
Hirdetés

Chişinău (Kisjenő) és Kijev felavatta a közös vám- és határellenőrzési pontot Cuciurgan–Pervomajszknál, a Moldova Köztársaság és Ukrajna közötti határ központi szegmensében.

Oroszország és a tiraszpoli oroszbarát szeparatista közigazgatás rendkívül dühösnek mutatkozott a Moldova Köztársaság és Ukrajna hatóságai között létrejött megállapodás miatt. Annak sugalmazásáig is elmentek, hogy a közös ellenőrzés bevezetése a regionális biztonságot fenyegetni képes összeütközésekhez vezethet.

A transznisztriai ügyek szakértője, Oazu Nantoi szerint a transznisztriai határszakaszon bevezetett moldovai–ukrán vegyes ellenőrzés kell legyen a Moldova Köztársaság területi integritásának visszaállítására vonatkozó esetleges terv egyik eleme: „Úgy vélem, Moldova Köztársaságnak Ukrajnával közösen kell ellenőriznie az összes átkelőt a moldovai–ukrán határnak azon a 452 kilométeres szakaszán, mely – ideiglenesen – nem áll az alkotmányos hatóságok felügyelete alatt. Ennek a lépésnek egy összetett és többdimenziós terv egyik elemének kell lennie, melynek Moldova Köztársaság területi integritásának helyreállítása a célja”, említette a politikai elemző a Tribuna.md-nek.

Az oroszbarát szeparatisták Dodon közbelépésében bíznak

A tiraszpoli szeparatisták vezetői szövetségesüknek tartják Igor Dodon oroszbarát moldovai elnököt abban az erőfeszítésükben, mellyel meg akarják akadályozni Chişinău és Kijev kísérletét arra, hogy megakadályozzák a moldovai–ukrán határ transzdnyeszteri „lyukas” szegmensén keresztül zajló csempészetet. A tiraszpoli szeparatista csoportosulás vezetője, Vadim Krasznoszelszki korábban beavatkozásra kérte Igor Dodont ebben az ügyben, Dodon pedig azt ígérte, hogy megpróbálja megoldani a helyzetet.

A cuciurgan–pervomajszki közös határellenőrzést megelőzően Chişinău kiutasított 5 orosz diplomatát. Hivatalosan csak annyit jelentettek be, hogy Oroszország chişinăui nagykövetségének ezen alkalmazottait a moldovai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (SIS) által összegyűjtött információk alapján szólították fel Moldova elhagyására. A sajtó szerint kémkedéssel vádolják őket.

Igor Dodon, aki egy gazdasági fórumon tartózkodott Szentpéterváron, az öt orosz diplomata kiutasítására utalva azzal dicsekedett a Facebookon, hogy „megpróbálja újra helyrehozni a chişinăui euro-unionisták által elkövetett hibát”. Dodon „felháborítónak” nevezte a chişinăui kormány gesztusát, melyet azzal vádolt, hogy „belement Brüsszel és Washington rendkívül veszélyes térségbeli geopolitikai játékaiba” és „csúnya gesztust tett, melynek nyomán nem maradnak majd el a negatív következmények”.

Dodon a Kreml „szóvivője”

Az orosz hatóságok szerdán válaszlépésként bejelentették öt moldovai diplomata kiutasítását Moldova Köztársaság oroszországi nagykövetségéről. A moldovai elnök pedig a szentpétervári látogatása első napjának végén nekiállt apokaliptikus forgatókönyveket „felvázolni” Moldovára vonatkozóan, mert az magára haragította Oroszországot és a kremli adminisztráció valóságos szóvivőjeként beszélt. Állítása szerint Chişinău további lépéseitől függ majd, hogy Oroszország más, „gazdasági és társadalmi jellegű lépéseket” is tesz-e majd Moldova Köztársaság ellen: „Amennyiben a (chişinăui – a szerz.) kormány tovább fokozza a feszültséget a moldovai–orosz kapcsolatokban, kiváltva a kapcsolatok felszámolását a fő stratégiai partnerrel, hallatni fogjuk a hangunkat”, fenyegetőzött Igor Dodon.

Hirdetés

Állítása szerint „a Moldova és Oroszország közötti diplomáciai kapcsolatok 25 éve alatt ezek még sohasem voltak egy lépésre a szakadéktól, mint most. Íme, hova vezetnek a moldovai kormányzat és a parlamenti többség felelőtlen döntései, melyeket a polgárok érdekeivel ellentétesen, de a nyugati támogatók geopolitikai érdekeinek megfelelően hoztak meg”, kommentálta Dodon.

A kiutasított 5 orosz diplomata témáját a Gazprom igazgatótanácsi elnökével, Alekszej Millerrel folytatott megbeszélése után is elővette: „Sajnálom azokat a barátságtalan lépéseket, melyeket Moldova kormánya az utóbbi napokban megtett, és amelyek megkérdőjelezhetnek bizonyos, a Moldova Köztársaságba irányuló gázszállításra vonatkozó ígéretes megállapodásokat”, említette a moldovai elnök.

Az orosz embargó hatásai: Oroszország már nem tudja gazdaságilag zsarolni Moldovát

Az Orosz Föderáció 2014-ben a moldovai szeszesitalok és élelmiszerek importjával szembeni embargóval büntette Moldova Köztársaságot, mert ez utóbbi társulási és szabadkereskedelmi megállapodást kötött az EU-val. Az EU a moldovai termelőket ért sokk enyhítésére már az aláírt szabadkereskedelmi megállapodás hatályba lépése előtt megnyitotta piacát a moldovai borok és élelmiszerek előtt.

A legfrissebb statisztikák szerint Moldova Köztársaság jelenleg termékei több mint 65 százalékát az EU-ba exportálja, míg az orosz piacra csak a 15 százaléka jut.

Hirdetés