Csak a baj van az egységes bértörvénnyel

Az ügyészek óvást kérnek, Dragnea mélységesen csalódott.
Hirdetés
A Romániai Ügyészek Egyesülete azt kéri Klaus Iohannis államfőtől, a Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszéktől és a Nép Ügyvédjétől, hogy az alkotmánybíróságon emeljenek óvást a bértörvény ellen, mivel szerintük az anyagi státusbeli különbséget idéz elő az ügyészek és a bírák között.
 
Az egyesület közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy jelenlegi formájában a törvény az igazságszolgáltatási rendszer teljességét negatívan befolyásolhatja. Az idézett forrás szerint az ügyészeket és bírákat egyenlő jogok és egyenlő bánásmód illeti meg. „A törvény jelenlegi formájának elfogadásával az alkotmányos normák csorbulnának, ami az igazságszolgáltatási rendszer egészét negatívan befolyásolná” – teszi hozzá a közlemény.
 
Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke  csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Augustin Lazăr legfőbb ügyész kérést intézett az államfőhöz, hogy emeljen alkotmányossági kifogást az egységes bértörvény ellen. Dragnea „mélységesen helytelennek” nevezte a legfőbb ügyész döntését, kijelentve, hogy nem látta ugyan Lazăr átiratát, de sejti, hogy a legfőbb ügyész elégedetlenségét a bírák és az ügyészek bérezési szorzója közti minimális eltérés váltotta ki.
 
Liviu Dragnea kifejtette, az új jogszabály nagy fizetésemelést irányoz elő az ügyészeknek is, és Augustin Lazăr indítványa késleltetheti a törvény gyakorlatba ültetését, noha a teljes állami szféra várja már azt.  

Hirdetés