Mire jó a parlamenti immunitás? Borbély László példája

Egyesek immunisak az igazságszolgáltatásra. A korrupcióra viszont nem.
Hirdetés

Borbély László volt környezetvédelmi miniszter megúszta a korrupciós vádakat, miután a Parlament szavazatával megakadályozta egy korrupció miatti vizsgálat lefolytatását. Tanácsadóját, Szepessy Szabolcsot, aki állítólag közvetítőként vett részt a megvesztegetésben, elítélték és börtönbe került.

Szepessy Szabolcs (37 éves) volt miniszteri tanácsadót 2016. november 24-én zártak börtönbe egy olyan ügyben, mely példátlan a romániai igazságszolgáltatásban. A jogerős ítélet: 2 év 6 hónap börtön befolyással való üzérkedésért és befolyásvásárlásban való cinkosságért. Szepessy Szabolcsot konkrétan abban találták bűnösnek, hogy olyan megvesztegetésben segédkezett, melynek végül állítólag Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter volt a haszonélvezője.

Ugyanebben az aktában két üzletembert, Ioan Ciocant és Molnár Antal Pétert is elítéltek, mindkettőjüket 2 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre, befolyás vásárlása vádjával. Őket abban találták bűnösöknek, hogy megvásárolták Borbély László befolyását annak érdekében, hogy az avasfelsőfalui Lescaci Com Kft. és az ákosfalvai Azimut Kft. nyerjen a Román Vízügyi Hatóság (ANAR) által kiírt pályázatokon. A megvesztegetés tárgya: egy bukaresti lakás felújítása, berendezése és felszerelése (80.952 lej értékben) és egy marosvásárhelyi ingatlan felújítása és kibővítése (112.199 lej értékben), melyek a Borbély-család egyes tagjainak tulajdonát képezik. Bizonyítékok: telefon-lehallgatások, tanúvallomások és számlák. A jogerős ítéletet a Nagyváradi Bíróság mondta ki.

Államtitkár a Grindeanu-kormányban

Az eset azért egyedülálló, mert a megvesztegetés haszonélvezőjének végül nem kellett felelnie a tetteiért. A Parlament kétszer is elutasította a DNA (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – a szerk.) kérését, legutóbb 2015 márciusában, hogy engedélyezzék Borbély László volt környezetvédelmi miniszter ellen a bűnvádi nyomozás elindítását, akit három lehetséges befolyással való üzérkedési bűncselekménnyel gyanúsítottak.

A parlamenti szavazás nyomán Borbély ügyét lezárták és a vállalkozókat, valamint a tanácsadóját állították bíróság elé. A politikust 2017 márciusában államtanácsossá nevezték ki Sorin Grindeanu miniszterelnök saját apparátusába, és jelenleg is ezt a tisztséget tölti be.

Korrupció a miniszter kérésére

Ezt az atipikus helyzetet a Szatmárnémeti Törvényszék is érzékelte, mely első fokon tárgyalta az ügyet és felfüggesztett börtönbüntetéseket adott, arra hivatkozva, hogy Borbély megúszta a vizsgálatot. Molnár és Ciocan 2-2 év felfüggesztettet kapott, Szabolcs (Szepessy – a szerk.) pedig egy év felfüggesztettet. „A bíróság azt is megállapítja, hogy ebben az ügyben csak a befolyást vásárlókat küldték bíróság elé és vonták büntetőjogi szempontból felelősségre, miközben a minisztert, magas közjogi méltóságot betöltő köztisztviselőt a parlamenti mentelmi jogi helyzet miatt nem állították bíróság elé”, állapította meg a Szatmárnémeti Törvényszék.

„Ami Szepessy Szabolcs vádlottat illeti, a bíróság megállapítja e személyi minimális részvételét a terhére rótt bűncselekményben, de az elkövetés körülményeit is, azt, hogy Borbély miniszter kérésére tette, akinek a tanácsadója volt”, mutattak még rá a bírák. Az ügyben felhozott bizonyítékok szerint Szepessy Szabolcsot a „Gyermek” becenévvel illették az ügy érintettjei, a Borbély miniszterhez fűződő szoros kapcsolata miatt.

„Megvásárolták egy magas rangú tisztségviselő befolyását”

A Nagyváradi Fellebbviteli Bíróság megnövelte a büntetéseket és úgy döntött, hogy ezeket börtönben kell letölteni. „E tekintetben meg kell jegyezni, hogy a vádlottak által elkövetett bűncselekmények természetéhez képest, akiknek sikerült megvásárolniuk a központi szintű állami közigazgatás egyik fontos tisztségét betöltő személyének befolyását, és figyelembe véve a vádlottak per alatti viselkedését, akik nem ismerték el a terhükre felrótt tetteket, valamint a Szepessy Szabolcs által betöltött tisztséget, nem indokolt semmilyen enyhítő jogi körülmény a vádlottak javára és a büntetés letöltésének feltételes végrehajtása sem, ugyanis a törvény által követett célt csak magasabb mértékű büntetések kirovásával és szabadságvesztő módon történő végrehajtásával lehet elérni”, magyarázták az ítélet indokolásában a bírák.

A dokumentum ebben a hónapban jelent meg. A bírák 80.952 lejt is elkoboztak Ciocantól, 112.199 lejt pedig Molnártól.

„Kellene még ott ez-az; legalább… az ajtókat, egyebeket”

Hirdetés

A bíróság indoklása szerint Ciocan vállalkozó esetében a közte és Borbély között lezajlott „give and take” (adni és kapni – a szerz.) típusú, kölcsönös érdekeken alapuló kapcsolat Szepessyn keresztül zajlott, a Borbély és Molnár közötti hasonló típusú viszonyban pedig a kapcsolat közvetlen és régebbi volt.

„Ezáltal a Ciocan Ioan és egyrészről Szepessy Szabolcs, másrészről Borbély László között meglévő bizonyított kapcsolatokból az következik, hogy a bukaresti Győzelem (Victoriei) úton lévő lakás felújítása volt az ára annak a befolyásnak, mellyel az utóbbi környezetvédelmi és erdészeti miniszteri minőségében rendelkezett ahhoz, hogy biztosítsa vagy elősegítse pályázatok megnyerését azon vállalat számára, melynek Ciocan Ioan vádlott volna az ügyvezetője”, szögezték le a bírák.

A lehallgatások szerint Szepessy volt az, aki közvetlenül a lakásokban zajló munkálatokkal foglalkozott, és ő tartotta a kapcsolatot az ingatlan felújítója és az anyagokat beszerző Ciocan között. Szepessyt akkor is lehallgatták, amikor Borbéllyal beszélgetett a lakásról: „Kellene ott néhány dolog; legalább… az ajtókat, egyebeket.” A miniszterről akkor is felvétel készült 2011. április 6-án, amikor a feleségével beszélgetett, aki állítólag az avasfelsőfalui Lescaci Com pénzéből vásárolt be. „Ööö, rendben volt. Mindent kiválasztottam és rendben van”, mondta a hölgy. „Ez jó”, mondta elégedetten Borbély.

A lehallgatások voltak a kulcsbizonyítékok

A Nagyváradi Fellebbviteli Bíróság rámutatott: Borbély odafigyelt arra, hogy Ciocan vállalata nyerje meg a pályázatokat. Ez állítólag az ANAR egyes alkalmazottai telefonbeszélgetéseinek lehallgatásából derült ki, akik arról beszélgettek, hogy Borbély utasította tanácsadóját, hogy meghatározott vállalatok, köztük a Ciocané is nyerjenek a Szamos-Tisza Folyómedencei Igazgatóság által kiírt pályázatokon. Az avasfelsőfalui Lescaci Com 19 szerződést kötött az ANAR-ral a 2010-2011-es időszakban, melyek értéke 295.037.846 lej volt (áfá-val).

Szintén a lehallgatások voltak a kulcsfontosságú bizonyítékok Molnár és a cége esetében is. Az egyik ilyen, Molnár és Szepessy között 2010. október 6-án lezajlott beszélgetés során az előbbi arra kéri az utóbbit, hogy járjon közbe az érdekében, amire a tanácsadó azt válaszolja, hogy „Közben fogok járni. Persze, jó.”

Negatív példa a GRECO konferencián

A DNA vezetője, Laura Codruţa Kövesi a romániai kormányzati korrupciót ezzel a példával illusztrálta 2017 márciusában, a GRECO, az Európa Tanács korrupcióellenes szervezetének strasbourgi konferenciáján. Akkor a miniszterek mentelmi jogára és a közbeszerzésekre vonatkozó törvények módosításáról beszélt.

„A Képviselőház elutasította a DNA-s ügyészek mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó kérését. A vizsgálat a szóban forgó miniszter esetében nem folytatódhatott, de másik két érintett személy esetében igen, akiket (…) börtönbüntetésre ítéltek. A miniszter elleni vizsgálatot lezárták, mert nem függesztették fel a mentelmi jogát. Nyilvánvaló, hogy ebben az esetben nem lehet törvény előtti egyenlőségről beszélni. Ezért úgy véljük, hogy felül kell vizsgálni a miniszterek mentelmi jogára vonatkozó törvényeket, amit a mandátum időtartamára kell korlátozni. A mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó kérés elutasítását nem indokolják meg, a parlamenti képviselők szavazata pedig nem nyilvános. Nehezen tudnám megmondani, hogy eseteinkben miért utasították el a kéréseket”, mutatott rá a DNA vezetője.

Hirdetés