Vádat emelt a DNA Băsescu lánya ellen

Törvénytelen kampányfinanszírozás miatt.
Hirdetés

Vádat emelt szerdán az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Ioana Băsescu közjegyzőt – Traian Băsescu volt államfő lánya – és Elena Udrea parlamenti képviselő, volt turisztikai miniszter ellen, akiket azzal gyanúsít, hogy törvénytelen eszközökkel gyűjtöttek pénzt 2009-ben az akkor tisztségben lévő államfő választási kampányára. Az ügyben vádat emeltek Dan Andronic újságíró, politikai tanácsadó ellen is.

A DNA hivatali visszaélésre és pénzmosásra való felbujtással vádolja Băsescu idősebbik lányát, illetve többrendbeli pénzmosással Elena Udreát. Az ügyben további négy gyanúsított ellen is eljárás zajlik.

A vádhatóság szerint az államfő kampánystábjának tagjaként Udrea irányította a vállalkozóktól begyűjtött, fiktív szolgáltatásokra kifizetett illegális kampánypénzek mozgását, Ioana Băsescu pedig befolyását felhasználva (Băsescu újraválasztása után) egy állami cég vezérigazgatóját próbálta rávenni arra, hogy a „kampányadósságok” kifizetéséhez csaknem 100 ezer euróval járuljon hozzá.

Az ügyészek szerint a vállalatigazgató végül a kért összegnek csak negyedét utalta át az elnök lánya által megjelölt bankszámlára, amiből Ioana Băsescu és akkori élettársa egy kubai kirándulásuk költségeit fedezték.
 

Hirdetés