Kolozsvári jogvédők szerint az alkotmánymódosítás diszkriminálja a melegeket

A Koalíció a családért tervezete kiváltsággá teszi a heteroszexualitást – véli az AGFI.
Hirdetés

Elfogadhatatlan a Koalíció a családért csoport kezdeményezése, miszerint foglalják alkotmányba, hogy a család egy férfi  és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul, mivel ez a javaslat nem a hagyományos családot védi, hanem az azonos neműek házasságának ellehetetlenítését szolgálja – véli a Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért (Advocacy Group for Freedom of Identity – AGFI).

Az ügyvédekből, jogászokból álló kolozsvári független jogvédő szervezet szerdai közleménye szerint ez éppen olyan diszkrimináció a homoszexuálisokkal szemben, mint a magyar nyelv és közösség, vagy a felekezeti kisebbségek hátrányos megkülönböztetése.

Az AGFI szerint indokolatlan és hátrányos megkülönböztetésről van szó.

„Miért indokolatlan? Azért, mert a homoszexuálisok házassága nem veszélyezteti mások alapjogait. Miért hátrányos megkülönböztetés? Azért, mert a polgári házasság számos gyakorlati előnyt von maga után örökösödési, gazdasági, egészségügyi és társadalmi szempontból, amelyből így a homoszexuális párok nem részesülhetnek. Logikáját és legitimitását tekintve az a megállapítás, hogy a tágabb társadalmat joggal sértené az azonos neműek házassága egyenértékű azzal a kijelentéssel, hogy Romániában nem kívánatos a magyar nyelv használata nyilvános helyeken.”

A jogvédők úgy vélik, hogy az a társadalom, amely nem képes elfogadni a homoszexuális párok másságát, boldogságkeresését és jogegyenlőségét, az nem fogja elfogadni a nemzeti kisebbségek törekvéseit és jogegyenlőségét sem.

„Erdélyi magyarként így alapvető érdekünk fűződik ahhoz, hogy a társadalom minél empatikusabb legyen, és hogy a többség ne érezze úgy, hogy a kisebbség akaratától függetlenül jogában áll dönteni a kisebbségek sorsáról”.

Hirdetés

Az AGFI szerint a családalkotás jogának megtagadása az azonos nemű pároktól a szülői feladatok ellátásának jogosultságától is megfosztja őket, így gyereket sem fogadhatnak örökbe, ezzel pedig az állami gondozásban felnövő árva gyerekektől is megvonják a szerető és gondoskodó családhoz való jogot.

A Koalíció a családért kezdeményezése nem a heteroszexuális nők és férfiak jogait védi, hanem kiváltsággá teszi a heteroszexualitást és megbélyegzi a homoszexualitást.

„Ezt elfogadhatatlannak találjuk, ugyanis egy alkotmánymódosításnak nem szabadna bővíteni a kiváltságos és hátrányosan megkülönböztetett polgárok körét, hanem éppen ellenkezőleg, az általános jogegyenlőséget kéne kiterjesztenie az egyenlő emberi méltóság egyetemes értéke jegyében”.

A jogvédők emlékeztetnek arra, hogy jelenleg Európában 13 állam ismeri el az azonos neműek házasságkötéshez való jogát: Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Izland, Írország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság. Ezek közül 3 államban, Portugáliában, Spanyolországban és Írországban, akárcsak Romániában, a hívő keresztények aránya kiemelkedően magas. Az elmúlt 4 évben az azonos neműek házasságának bevezetését célzó törvény- és/vagy alkotmánymódosító tervezetet nyújtottak be Németországban, Ausztriában, Olaszországban és Svájcban is. Ezen kívül 14 európai ország ismeri el az azonos neműek számára is nyitott (bejegyzett) élettársi kapcsolatot.

Hirdetés