Brassó, Nagyvárad és Sepsiszentgyörgy a legtisztább városok

A Kolozsvár melletti Szászfenesen a legszennyezettebb a levegő. A lakók maguk mondják.
Hirdetés

Brassó, Nagyvárad és Sepsiszentgyörgy a legtisztább romániai városok, míg a lista utolsó helyeire Resicabánya, Călăraşi és Brăila került – derül ki a Storia.ro ingatlanhirdetési platform és a D&D Research piackutató cég szerdán közzétett összesítéséből.

Az összesítés publikálása óta kissé megváltozott a sorrend, jelenleg Brassó és Nagyvárad után Kolozsvár és Szeben következik, Szentgyörgy csak az ötödik. Az összesítés megjelenése a médiában vélhetően felélesztette az emberek lokálpatriotizmusát és most vadul szavaznak a saját városukra. A jelenleg is nyitott szavazás elérhető itt.

A Storia több, mint 40 ezer válasz alapján állította össze a rangsort, a válaszadóknak egy sor feltétel alapján kellett osztályozniuk lakóhelyüket.

A tisztasági toplista negyedik helyén Kolozsvár áll, majd következik Slobozia, Csíkszereda és Piteşti. Bukarest a mezőny közepén van.

Az ország történelmi régiói közül Erdélyben a legtisztább a levegő, míg Moldva az utolsó helyen végzett.

Hirdetés

A tanulmány lakónegyedenként is vizsgálta a levegő tisztaságáról alkotott elképzeléseket: négy brassói negyed végzett az első helyen, majd következik két kolozsvári, egy bukaresti és ismét egy kolozsvári lakónegyed.

Kolozsvári a leginkább szennyezett levegőjűnek tartott környék is: a kérdőív lakónegyedként értelmezi a Kolozsvár melletti Szászfenes községet, ahol egyébként kisvárosnyi ember lakik az utóbbi években gombamód elszaporodott lakóparkokban.

Hirdetés