Manchesteri merénylet: őrizetbe vettek egy férfit

A rendőrök tudják, ki robbantott, most azt vizsgálják, állt-e hálózat mögötte.
Hirdetés
Őrizetbe vettek egy 23 éves férfit Manchesterben az éjszakai merénylettel kapcsolatban, írja a BBC. Szemtanúk beszámolói szerint a férfit civil ruhás, de rendőrsapkát viselő biztonságiak kapták el Manchester déli, Chorlton negyedében. 
 
Pár perccel később a BBC azt jelentette, hogy kiűrítették a város egyik bevásárlóközpontját, a Manchester Arndale Centre-t, ahol állítólag lövés zaja hallatszott, de ezt az információt a rendőrség nem erősítette meg. Az alábbi felvétel a kiürítéskor készült:
 

 
A manchesteri rendőrség később azt írta Twitteren, hogy itt is letartóztattak egy férfit, de annak nincs köze a tegnap éjszakai merénylethez.
 
Theresa May brit miniszterelnök ma délután Manchesterbe érkezett. Még előtte elmondta, hogy a biztonsági szolgálatok 
 

tudják, hogy ki követte el a hétfő éjszakai öngyilkos merényletet Manchesterben.

May, aki kedden a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA értekezletén elnökölt, az ülés után tartott Downing Street-i tájékoztatóján kijelentette: a nyomozás jelenlegi szakaszában még nem fedheti fel a merénylő kilétét. Hozzátette: a rendőrség és a biztonsági szolgálatok meggyőződése szerint egyetlen merénylőről van szó, de folyik a vizsgálat annak kiderítésére is, hogy az elkövető egyedül, vagy valamely csoport tagjaként cselekedett.
 
A brit kormányfő közölte: nem fér kétség ahhoz, hogy terrortámadás történt Manchesterben, olyan hideg számítással elkövetett merénylet, amelynek elkövetője a brit társadalom legfiatalabb tagjait vette célba. A merényletet Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén hajtották végre, a 21 ezer férőhelyes Manchester Arena előcsarnokában, a jegypénztárak közelében, olyan időpontban, amikor ezrek távoztak az előadásról.
 

A koncert közönségében nagyon sok tizenéves, illetve még fiatalabb gyermek is volt, 

és a rendőrség tájékoztatása szerint a sebesültek, illetve a halálos áldozatok között is vannak gyerekek. A hatóságok kedd délután közölték, hogy az áldozatok egyike egy nyolcéves kislány.
 
Theresa May keddi nyilatkozata szerint minden terrorcselekmény ártatlan emberek elleni gyáva támadás, de a manchesteri merénylet különösen kirívó, mivel az elkövető szándékosan védtelen fiatalok és gyerekek ellen követte el a robbantásos akciót. Elmondta: a merényletnek 22 halálos áldozata van, a sebesültek száma 59, őket nyolc manchesteri kórházban kezelik. Theresa May szerint a sebesültek közül soknak az állapota válságos.
 
A brit kormányfő hangsúlyozta: továbbra is a második legmagasabb terrorkészültségi szint érvényes Nagy-Britanniában, de a belső elhárítás, az MI5 kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC), amelynek hatáskörébe tartozik a készültségi szint módosítása a rendelkezésére álló hírszerzési adatok alapján, folyamatosan tanulmányozza a helyzetet.
 
II. Erzsébet királynő a Buckingham-palota által kedd délután nyilvánosságra hozott közleményében a legmélyebb részvétét fejezte ki a halálos áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak. A 91 esztendős uralkodó köszönetet mondott a sürgősségi szolgálatoknak a merénylet helyszínén végzett professzionális munkájukért, és nagyrabecsüléséről biztosította Manchester lakosságát azért az emberi, együttérző magatartásért, amelyet “e barbár cselekedet után” tanúsított. A merénylet után manchesteriek ezrei ajánlottak fel szállást, ételt és gondoskodást azoknak, akik a leállított közlekedési hálózat miatt nem tudtak hazautazni.
 
A Manchester Arena alatt működik az észak-angliai nagyváros egyik főpályaudvara, a Manchester Victoria Station. A robbantás után a pályaudvaron leállt a vasúti közlekedés, és a hatósági tájékoztatás szerint kedden valószínűleg nem is indul újra. Emellett a koncertcsarnok széles körzete is teljes rendőrségi zárlat alatt van, és ez az észak-angliai nagyváros tömegközlekedésében is fennakadásokat okoz.
Hirdetés