Rakoncátlankodik a korrupcióval vádolt érsek

Megszegte a hatósági felügyelet szabályait, mégse helyezik házi őrizetbe.
Hirdetés
Elutasította a Konstanca megyei ítélőtábla az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kérését, hogy Tomis ortodox érsekét, Teodosie Petrescut a korábban elrendelt hatósági felügyelet helyett házi őrizetbe helyezze. A DNA arra hivatkozott, hogy az érsek megszegett két, a hatósági felügyeletet elrendelő ítéletbe foglalt tiltást. 
 
A DNA közleménye értelmében Teodosie Petrescu 2017. május 12-én felhatalmazta az érsekség törvényes képviselőjét, Ştefan Aureliant, aki szintén vádlott az ügyben, hogy igényeljen igazolást az ovidiui polgármesteri hivataltól arról, hogy az érsekség 342,52 hektárnyi területtel (amelyből 188,75 hektár szőlős) szerepel a mezőgazdasági regiszterben. 
 
Az igazolásra a DNA szerint a területalapú támogatást igénylő dokumentációhoz volt szükség, amelyet a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA) terveztek benyújtani. Ezáltal a hatósági felügyelettel járó 
 

két rendelkezést is megszegett az érsek: 

  • egyrészt azt, amellyel eltiltották az európai uniós alapok lehívását célzó mindennemű tevékenységtől, 
  • másrészt pedig azt, amellyel megtiltották, hogy kapcsolatba lépjen, közvetlenül vagy közvetítéssel kommunikáljon az ügy többi vádlottjával.
A konstancai ítélőtábla döntése ellen a legfelsőbb bíróságon fellebbezhet a DNA. 
 
Teodosie Petrescu érsek ellen február elején emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség. Az egyházi méltóságot azzal vádolják, hogy rosszhiszeműen hamis vagy nem a teljes valóságot tükröző dokumentumokat használt fel annak érdekében, hogy illetéktelenül európai pénzalapokhoz jusson. Az érsek öt megbízottját ugyanezzel a váddal állítják bíróság elé. 

Hirdetés