A melegjogok ellen és mellett is tüntettek Bukarestben

Az egyik oldal a Normalitás menetét szervezte meg a Sokszínűség menetével szemben.
Hirdetés

A homoszexuálisok jogai mellett és ellen is tüntettek szombaton este Bukarestben.

A „Normalitás menetének”’ nevezett felvonulást a hagyományos család védelmében szervezték, de utolsó állomására, a Metropólia-dombhoz a kezdeti kétszáz résztvevő közül már csak mintegy nyolcvanan érkeztek meg.

A demonstrációt, amelyet „a hagyományos keresztény családok értékeinek védelmében” szervezett meg az Európai Nemzeti Identitás Tömbje (BINE), 13. alkalommal tartották meg a román fővárosban.

A résztvevők tábláin olyan feliratokat lehetett olvasni, mint „Védjük meg a hagyományos családot”, „Veszélyben van a hagyományos család”, „Ma a homoszexuálisok, holnap a poligámok”, „Szégyen, Románia Alkotmánybírósága”, „3.000.000 ember védi a normalitást”, „3.000.000 román, egyetlen hang”.

„Öröktől fogva mi, románok uralkodunk itt!”,

„Referendum!”, „Összefogva megmentjük a normális családot!”, „Románia ortodox ország!”, „Isteni törvény, keresztény család!”, „Országot akarunk, nem gyarmatot!”, „Normalitást, nem sokféleséget!” – skandálták a tüntetők.

A felvonulók egy része 20 méter hosszú román zászlót vitt közösen. Mások az Új Jobboldal, a Nagy-Románia Párt és az Egységes Románia Párt zászlait lobogtatták.

A három párt által létrehozott a BINE szövetség is a hagyományos családok mellett emelte fel a hangját, elítélve a Sokszínűség menetét, amelyet „obszcénnek és provokatívnak” nevezett, mivel az a melegházasságok legalizálását és az azonos nemű párok örökbefogadáshoz való jogát hirdeti.

A felvonuláson részt vett az Új Jobboldal elnöke, Tudor Ionescu, a Nagy-Románia Párt elnöke, Adrian Popescu, valamint az Egységes Románia Párt alelnöke, Dumitru Bădrăgan is. Tudor Ionescu elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy késik a család fogalmának meghatározása érdekében kezdeményezett népszavazás, szerinte ezzel hárommillió román állampolgárt vesznek semmibe, akik aláírták az alkotmánymódosításra vonatkozó kezdeményezést.

A Nagy-Románia Pártot képviselő Mirela Vasilache felhívást intézett a Román Ortodox Egyházhoz, hogy ne csak aláírások gyűjtésével, hanem egy határozott üzenet megfogalmazásával is álljon ki a BINE szövetség mellett.

Hirdetés

Az azonos neműek jogai mellett a Sokszínűség menetén tüntettek. Az LMBT (homoszexuálisokat, biszexuálisokat és transzneműeket tömörítő) közösség jogainak védelmében az Accept nevű jogvédő szervezet által szervezett demonstráción több százan vonultak fel az esőben.

A Kiseleff téren a résztvevők olyan jelszavakat skandáltak, mint „Közösen védjük meg jogainkat!”, „Az egyházat el kell különíteni az államtól”, „Le a homofóbokkal”, „Esélyegyenlőséget!”

„Mások vagyunk, de egyenlőek”,

„A jogok nem szorulnak szavazásra”, „Kedves Koalíció, nem hagyjuk magunkat. Harcolunk, kitartunk, szeretünk!” – írták ki tábláikra a tüntetők.

Florin Buhuceanu, az Accept elnöke úgy nyilatkozott: a Sokszínűség menetét 13. alkalommal szervezték meg, immár hagyományosnak nevezhető.

„Ki kell mennünk az utcára, hogy ez a társadalom vegyen tudomást róla, hogy létezünk, kérjük a jogainkat, mint Románia bármely állampolgára” – jelentette ki Buhuceanu, hozzátéve, hogy az idei felvonulás témája a magánélethez és a családhoz való jog, tekintve az alkotmánymódosításra vonatkozó kezdeményezéseket, amelyek úgy módosítanák a család fogalmát, hogy az ne tegye lehetővé az azonos neműek közti házasságkötést.

Az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete, Hans Klemm rövid időre szintén megjelent a tüntetők között a Diadalívnél.

Hirdetés