Vidám Vasárnapként indul az EU-s kisebbségvédelem

Felkötöttük a nyakkendőt és a gatyát, és megcsináljuk! Hittel és bizakodással lelkesítették aláírásgyűjtésre magukat az európai kisebbségek képviselői.
Hirdetés
Nem tudtunk meg semmi újat a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésről a FUEN-kongresszus első tartalmi beszélgetéséből. Vagyis annyit, hogy a javaslatcsomagot nemrég sikerült lefordítani az Európai Unió összes hivatalos nyelvére.
 
A Hit the road címet viselő panelbeszélgetésen a panelisták panellistákból ihletődtek, utána viszont a hangulatot nagyon élveztük. A beszélgetés ugyanis átcsapott egyféle motivációs roadshow-ba, a kisebbségi lelkesedés már-már elérte egy Vidám Vasárnap bizakodási szintjét. 
 
FRISSÍTÉS: Már nem csak pletyka,
Navracsics Tibor megerősítette a Maszol portálnak, hogy a román külügy levelet írt Junckernek, amelyben kifogásolta, hogy a kulturális és ifjúsági ügyek biztosa Kolozsvárra látogat. Az EB elnöke viszont teljes támogatásáról biztosította a FUEN-kongresszusra érkezett magyar biztost, aki azért nem ment Bukarestbe, mert oda még senki se hívta – nyilatkozta a Navracsics.
(Mindeközben a sajtószobában meg nem erősített sajtóértesülések röpködtek a kongresszus motiváló dzsemborija mögötti, piszkos diplomáciai játszmákról, amit a román államhatalom folytat. Azt már említettük, hogy állítólag Laczikó Enikőre és Horváth István kisebbségkutatóra hivatali szájkosarat akartak tenni, ezt a kutató természetesen nem erősítette meg. Az a pletyka is kering, hogy még Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt is megpróbálták számonkérni, hogy mégis milyen rendezvényre engedi el az egyik biztosát, Navracsics Tibort, aki a mai kulturális örökségvédelmi beszélgetésen fog felszólalni.)
 
sajtószoba
 
Itt keringenek a sajtóértesülések | Fotók: Szabó Tünde
 
A lényeg: az európai őshonos kisebbségek közös szervezete, a FUEN holnap indítja az egymillió aláírás összegyűjtését ünnepélyes és látványosnak ígért show-val Bonchidán, az erdélyi magyar kulturális örökség kultikus helyszínén. Maga az aláírásgyűjtést népszerűsítő kampány szeptemberben pörög fel igazán, és március végére tervezik ténylegesen összegyűjteni a legalább egymillió szignót. Ekkora támogatás szükséges ahhoz, hogy az Európai Bizottság komolyan vegyen bármilyen polgári kezdeményezést, és tartalmilag is elkezdjen foglalkozni azzal, amit a polgárok ilyen formában óhajtanak.
 
Az RMDSZ és partnerszervezetei Erdélyből legalább 250 ezer aláírást szállítanak majd, ígérte Kelemen Hunor, mert ugyan ez nagy munka, de megvan hozzá az RMDSZ gyakorlata, tavaly kétszer is összegyűjtött majdnem ennyit, hogy jelöltjeit indítani tudja az önkormányzati és a parlamenti választásokon.
 
Kelemen Hunor aláír
 
Kelemen Hunor aláír
 
Az aláírások összesítése és érvényesítése után politikai döntés következik, magyarázta Kelemen, amely vagy megnyitja, vagy lezárja az utat a direktívák, törvényi szabályozások felé. Addig is fontos partneri viszonyt kialakítani olyan politikai és civil aktorokkal, akik úgy tudják majd befolyásolni a törvényalkotási folyamatot, amit az EB-nek muszáj lesz elindítania kisebbségi kérdésekben, vagyis úgy lobbizzanak majd az uniós szintű döntéshozóknál, hogy a megszülető szabályozás a gyakorlatban is előnyös legyen Európa nemzeti kisebbségei számára. Addig is folyamatosan szolidaritást kell mutatnunk a nálunk rosszabb helyzetben lévő kisebbségekkel – tette hozzá Kelemen Hunor.
 
A szabályozás egyáltalán nem lesz egyszerű, erősítette meg a FUEN jogásza, aki az EB első elutasítása után képviselte a szervezetet az Európai Unió luxemburgi bíróságán. A polgári kezdeményezést ugyanis az EB csak azután jegyezte be, hogy a bíróság a FUEN-nek adott igazat az elutasítás után indított perben, amelyben a FUEN jogásza maga is kihívásnak érezte azt, hogyan fog tényleges kisebbségjogi direktívákat, ajánlásokat tenni az EU, ha legalább egymillió polgára követeli.
 
Már körvonalazódik egyféle közös front a Minority SafePack ellen, ezért nekünk erős támogató partnereket kell szerezni, mondta Kelemen, az egyik legerősebb partnerként pedig a német szövetségi kormányt említette. Hamarosan módosulni fognak az európai alapszerződések (Angela Merkel, Emmanuel Macron is készül rá), ismertette Kelemen, a 60 millió európai kisebbségi képviseletének pedig úgy kell lobbizni, hogy számukra pozitív hozadéka legyen ezeknek a szerződésmódosításoknak.
 
Szexi kisebbségvédelem
 
A kisebbségvédelem igenis szexi. A mikrofonnál Natalia Pinkowska a sziléziai autonomista mozgalomtól, mi több, ő az Európai Parlament autonomista frakciójának, az EFÁ-nak az egyik alelnöke.
 
Miután a panelisták arról beszéltek, mennyire nehéz kisebbségbarát szabályozásért lobbizni az eddig elutasító uniós hangulatban, és ezért kötelező a nemzeti kisebbségeknek összefogni egymással, elindult a roadshow, illetve Vincze Loránt a széksorok között. 
 
Sorra adta át az Európa különböző sarkaiból érkezett nemzeti közösségek képviselőinek a mikrofont, akik felvázolták közösségük helyzetét (elismeri-e őket az ország, amelyben élnek, mekkora döntési autonómiával rendelkeznek), és sorra mind megígérték, hogy segítenek aláírásokat gyűjteni a Minority SafePack támogatására. Sőt saját sajtójukat és sajtókapcsolataikat is bevetik, hogy népszerűsítsék az aláírásgyűjtő kampányt a többségi közösségekben is.
 
 
A Franciaországban el sem ismert breton közösségek képviselője (a fenti képen) például azt mondta, ők nagyon sok nyári fesztivált rendeznek, illetve szerepelnek ilyeneken, hogy felhívják magukra a figyelmet, ezért már nyáron elkezdik gyűjteni az aláírásokat ezeken a tömegrendezvényeken.
 
Szinkrontolmácsok a FUEN-kongresszus
 
Az az igazság, hogy a lelkes hangulat fenntartásában elévülhetetlen érdemeket szereztek a szinkrontolmácsok is, akik elképesztő koncentrációt igénylő munkát végeznek. Apait-anyait és sok-sok érzelmet is beleadtak abba, hogy mi minél pontosabban értsük egymást.
 
A tényleges aláírás is elkezdődött ennek a beszélgetésnek a végén. A különböző uniós országok eltérően szabályozzák, hogy milyen adatokat kell megadni az aláírásgyűjtő űrlapokon, ezért ezeket az íveket országonként helyezték ki hosszú sorban a konferenciaterem egyik oldalán. 
 
Aláírják a Minority SafePacket
 
Annak ellenére, hogy ezután már az ebéd következett, a nemzeti közösségek számos képviselője az étkezőasztal előtt útba ejtette a gyűjtőíveket gyűjtő asztalt is, és jó példával járt elől a Minority SafePack tényleges támogatásában.

 

Hirdetés