Publikálás helyett inkább zúzzák be a SIPA-archívumot

Cristi Danileţ bíró szerint eleve illegális volt a bírák és ügyészek megfigyelése, és a magánéletük nem tartozik a nyilvánosságra.
Hirdetés
Kategorikusan ellenzi a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívuma titkosságának feloldását Cristi Danileţ bíró. 
 
A bíró a Facebookon tette közzé, hogy nyílt levelet küldött Tudorel Toader igazságügyi miniszternek, amelyben azt írja: a SIPA a romániai igazságszolgáltatás szégyenfoltja, a szolgálat révén a bírákat éveken keresztül megfigyelték, és vélheteőn ellenőrzés alatt tartották vagy zsarolták is. 
 
Bűnvádi eljárást indított a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) azt követően, hogy Cristi Danileţ bíró feljelentést tett az Evenimentul Zilei napilapban megjelent információkkal kapcsolatban, amelyek szerint az egykori Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumából lemásoltak, illetve megsemmisítettek bizonyos, bírákra vonatkozó iratcsomókat.

Danileţ eredetileg a legfőbb ügyészséghez fordult a feljelentéssel, onnan azonban továbbították azt a DIICOT-hoz, amely eljárást indított az ügyben.

Dan Andronic újságíró azt állította az Evenimentul Zilei című napilapban hétfőn megjelent cikkében, hogy az igazságügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó egykori titkosszolgálat archívumának leltározására Monica Macovei akkori tárcavezető kijelölt egy bizottságot, amelynek Cristi Danileţ bíró és Paul Dumitriu ügyész volt a tagja. Az újságíró állítása szerint leltárkészítés közben az iratcsomók egy részét lefénymásolták, illetve megsemmisítették. 

 
Cristi Danileţ azt írja: ő maga is tagja volt annak a bizottságnak, amely lezárta az Országos Börtönparancsnokság által felügyelt SIPA-archívumot, és az ebben őrzött információk az igazságügyi rendszerben dolgozó személyek szakmai és magánéletével kapcsolatosak, ezért nem lenne szabad nyilvánosságra hozni ezeket. 
 
„Ennek a titkosszolgálatnak az illegálisan összegyűjtött adatai nem szolgálhatnak a megfélemlítés vagy gúnyolódás eszközéül a bírák és ügyészek ellen, függetlenül attól, hogy a szóban forgó személyek még aktívak-e vagy már visszavonultak. Szerintem azoknak a dokumentumoknak a tartalma nem hiteles, ezért a felleltározásuk után és azt követően, hogy kiszűrik a SIPA tevékenységével kapcsolatos adminisztratív információkat (többek közt a SIPA alkalmazottainak és informátoraiknak névsorát), rögtön be kell zúzni őket” – írta a bíró. 
 
Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerdán jelentette be, hogy a lehető legrövidebb időn belül feloldja a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat archívumának titkosságát. „A törvényes előírások betartásával, a lehető legrövidebb időn belül feloldom a SIPA-archívum titkosságát” – közölte Toader a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) székhelyén. 
 

Hirdetés