Elgondolkodtatóak a friss adatok Európa öngyilkos tendenciáiról

Európa legdepressziósabb nemzeteként, Magyarország második az öngyilkossági statisztikákban.
Hirdetés

Messze Litvániában követik el a legtöbb öngyilkosságot az Európai Unióban: a balti államban 100 ezer emberre 32 ilyen eset jut, derül ki az EU statisztikai hivatalának szerdán közzétett friss adataiból. Nem tudjuk, mennyire függ össze ez az adat a WHO szintén friss felmérésével, miszerint világszinten itt fogy a legtöbb alkohol, mindenesetre elgondolkodtató adalékkal szolgál. A lista végén a napsütötte Görögország és Ciprus található, ahol 100 ezerből csak öt ember vet véget életének önkezével.

A második helyezésen három európai ország is osztozik: Magyarország, Szlovénia és Lettország, ahol 100 ezer főre jut 19 öngyilkos jut. Észtország „dobogós” 18 öngyilkossággal, míg negyedik helyen Belgium és Horvátország (17) áll.

Magyaroszág egyébként közismerten az egyik legdepressziósabb nemzet, az idei Eurostat-adatok szerint az Európai Unióban itt a legmagasabb a depressziósok száma (a lakosság 10,8 százaléka), ugyanakkor az sem véletlen, hogy Magyarország adta a világnak az első és egyetlen „öngyilkos himnuszt”, Seress Rezső Szomorú vasárnapját

Az alacsony öngyilkossági statisztikájú országok közé tartozik Olaszország (6), Nagy-Britannia (7), Málta és Spanyolország (8). Az EU átlagában 11 öngyilkosság jut 100 ezer főre, az átlaggal megegyező a ráta Írországban, Hollandiában, Portugáliában, Romániában és Szlovákiában – írja az MTI.

Az Eurostat adatai szerint 2014-ben az EU tagállamaiban 57 717 ember követett el öngyilkosságot, ez az összhalálozás 1,2 százaléka volt. A halált önszántukból választók 77 százaléka férfi, csaknem a felük (48 százalékuk) pedig a 40-65 éves korosztályba tartozik. 

Hirdetés