Máris megkezdődött a politikusi adok-kapok december elseje kapcsán

A PNL felszólítja az RMDSZ-t, hogy tartsa tiszteletben a románok történelmét; a szövetség Romániát szólítja fel, hogy tegyen gesztusokat a kisebbségeknek.
Hirdetés

Románia tegyen gesztusokat a nemzeti kisebbségeknek – erre szólított fel Benkő Erika RMDSZ-es parlamenti képviselő a gyulafehérvári nemzetgyűlés jövő évi centenáriumával kapcsolatban.

A politikus kedden a bukaresti parlamentben napirend előtti felszólalásában emlékeztetett, Bukarestben jövőre ünneplik Erdély és a Román Királyság egyesülésének századik évfordulóját. Utalt az 1918. december elsejei gyulafehérvári nagygyűlésre, amelyen kinyilvánították az erdélyi, a bánsági, illetve a magyarországi románok lakta területek és Románia egyesülését. Ez a nyilatkozat egyebek mellett „teljes nemzeti szabadságot” ígért az összes együtt élő népnek.

Markó Béla a zilahi kongresszuson úgy nyilatkozott: úgy érzi, nőttek az igények a magyar közösséggel szemben, elvárják, hogy a magyarok örüljenek az elmúlt száz esztendőnek. „Baj van a magyarok ünneplési lelkesedésével” – tette hozzá ironikusan. „Egyvalamit azért mégis ünnepelhetünk, hogy száz esztendő multán is itt vagyunk, nem lehetett minket sem kiüldözni, sem beolvasztani, túléltük a fasizmust, túléltük a kommunizmust és volt erőnk 1989 után mindent újrakezdeni” – jelentette ki.

Benkő Erika elmondta, a gyulafehérvári nagygyűlésen tett ígéretek nem valósultak meg, így például nem biztosított a kisebbségek zavartalan anyanyelvhasználata és nemzeti jelképhasználata. Rámutatott: a romániai magyarság nagyra értékeli, hogy Románia jelentős vállalásokat tett nemzetközi szerződésekben a nemzeti kisebbségekkel szemben, de a gyakorlatban ezek csekély mértékben valósultak meg.

Az évforduló jó lehetőség arra – mondta –, hogy Románia nagylelkűen és befogadóan viszonyuljon a nemzeti kisebbségekhez, és ez utóbbiak is teljes jogú polgárai lehessenek Romániának.

Nem az RMDSZ az egyetlen romániai párt, amelynek eszébe jutott a gyulafehérvári „nagy egyesülés”. Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezető-helyettese kedden egy közleményben felszólította az RMDSZ-t, tartsa tiszteletben a románok történelmét.

Hirdetés

A politikus azt követően foglalt állást, hogy Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke a szövetség szombati zilahi kongresszusán egyebek mellett kijelentette: a magyaroknak nincs mit ünnepelniük a centenárium kapcsán. Florin Roman szerint a romániai magyaroknak ugyanolyan jogaik vannak, mint a románoknak, és a jövő évi évforduló „az ország valamennyi állampolgára számára ünnepet jelent”.

Florin Roman hozzáteszi: az 1918-as történelmi eseményért sokan az életüket adták, és 1918. december elsején – szerinte -  Gyulafehérváron „románok és magyarok is összeölelkeztek”. „Nem kötelezhetjük az RMDSZ-t arra, hogy velünk együtt örüljenek a nagy egyesülés centenáriumán, de azt viszont kérhetjük, hogy tartsák tiszteletben történelmünket” — mondta a képviselő.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a szövetség szombati zilahi kongresszusán utalt arra beszédében, hogy a román politikusok vagy nem tudnak a gyulafehérvári nyilatkozatban foglalt, nemzeti kisebbségeknek tett ígéretekről vagy rosszhiszeműen megtagadják tőlük azokat.

Hirdetés