Koszovó az új Teleorman?

Kétszázezerrel többen szerepelnek a választói névjegyzékben, mint ahányan élnek a balkáni országban.
Hirdetés

Koszovóban június 11-én tartanak előrehozott választást, miután a parlament a múlt szerdán megszavazta a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. A voksolásra készülve derült ki, hogy a központi választási bizottság adatai szerint az 1,7 milliós Koszovónak 1,9 millió szavazásra jogosult állampolgára van – értesült a Zeri című pristinai hírportál. Egyes ellenzéki politikusok szerint mintegy 615 ezer névvel több szerepel a névjegyzékben, mint ahányan törvényesen az urnák elé járulhatnának júniusban.

Bár Valdete Daka, a választási bizottság elnöke szerint minden rendben van a névjegyzékkel, a Zeri megállapította, hogy a rendellenesség az 1999-es koszovói-szerb konfliktus óta fennáll, a névjegyzéket ugyanis azóta nem frissítették.

A választási bizottság elnöke szerint ez a kérdés minden voksolás alkalmával felmerül, ugyanakkor kijelentette: az adatok pontosak, azok adhatják le voksaikat június 11-én, akik az anyakönyvi adataik alapján szavazásra jogosultak, és ebbe a csoportba tartoznak a külföldön élő koszovóiak is.

Koszovó 2008-ban vált függetlenné Szerbiától, a gazdasági fejlesztések azonban elmaradtak, így Európa egyik legszegényebb országának számít. A befektetések elmaradásának egyik oka az, hogy Szerbia egykori déli, főleg albánok lakta tartományát több ország sem ismerte még el önálló államként. Szerbia mellett Oroszország és Kína, illetve öt uniós tagállam – Spanyolország, Szlovákia, Románia, Görögország és Ciprus – sem tartja függetlennek.
Hirdetés