Mennyire bunkó a román parlament?

Nos, az utóbbi idők példáiból ítélve, nagyon.
Hirdetés

A parlamenti képviselők egyes törvénytervezetekkel kapcsolatos viták, bizottságokban zajló heves összetűzések vagy egyszerű sajtónyilatkozatok miatt elfelejtették, hol is vannak, és utcasarki beszédmódot használnak a Parlamentben. Az utóbbi három hónapban minden volt már a Parlamentben a mosdatlantól, analfabétától vagy hülyétől kezdve egészen a disznóhoz hasonlításig, az alsógatyában fotózkodásig vagy az obszcén gesztusokig.

Az év a mérgező 13. sz. sürgősségi kormányrendelettel szembeni Győzelem (Victoriei) téri tüntetésekkel kezdődött, amikor több parlamenti képviselő legalábbis színesnek nevezhető jelzőket használt a tüntetőkre. Bár a 13. sz. sürgősségi kormányrendeletet eltörölték, a tüntetések pedig abbamaradtak, a parlamenti képviselők nem hagytak fel azzal, hogy minden adódó alkalommal sértegessék azokat, akik bírálják a viselkedésüket. Ezáltal a plenáris ülések, a bizottságok, vagy az állandó bürók munkaülései remek alkalmakká váltak a kemény szóváltásokra és személyeskedésekre. Ebben több parlamenti képviselő is részt vett, Traian Băsescutól és Liviu Dragneától Şerban Nicolaéig és Mihai Goţiuig.

„Apropó disznófarm, Băsescu úr, nem tudtam, hogy ebben is szakértő” / „Nos, én neveltem önt fel, Dragnea úr!”

A külvárosi szóhasználat első bizonyítéka az egyik márciusi plenáris ülésen jelentkezett, amikor a Cioloş-kormány által a költségvetésen ütött 10 milliárd eurós „lyuk” volt napirenden. Ezt kihasználva Traian Băsescu volt elnök és a Képviselőház elnöke abban versenyeztek, ki tud keményebbet mondani. Băsescu akkor azt nyilatkozta, hogy a költségvetést ért kárral foglalkozó bizottság helyett inkább a Tel Drum disznófarmját kivizsgáló bizottságot kellene létrehozni, ezzel Liviu Dragnea fiának Teleorman megyei vállalkozására utalva. „Apropó disznófarm, Băsescu úr, nem tudtam, hogy ebben is szakértő”, mondta Dragnea, Băsescu pedig azonnal riposztolt: „Nos, én neveltem önt fel, Dragnea úr!”.

„És íme, így mondtam búcsút akkor Daniel Constantinnak”

Eközben az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége – a szerk.) társelnökei között fokozódott a konfliktus, ami a párt tagjait két táborra osztotta, az egyik Călin Popescu Tăriceanut, a másik Daniel Constantint támogatta. A Botoşani megyei ALDE volt vezetője, Dumitru Zmău különös módszert választott a párton belüli botrány miatti elégedetlenségének kifejezésére. Csak zokniban és alsógatyában fényképeztette le magát a Parlament előtt. A fényképet feltöltötte a Facebook-oldalára, egy Daniel Constantinnak szánt kemény üzenettel együtt: „És íme, így mondtam búcsút akkor Daniel Constantinnak, amikor lemondtam az ALDE botoşani-i társelnöki tisztségéből. Akkor megmondtam neki, mi van a gatyámban, a hátsó részében. Most, amikor látom, mekkora botrányt csap, miközben ő egy abszolút nulla, szeretném megmutatni neki, mi van az elülső részében! Mi a teendő, drága barátok?” A fénykép később eltűnt a Facebook-oldalról, az ALDE kommunikációs részlegének dolgozói pedig „mosták a kezeiket”: „Meg kívánjuk jegyezni, hogy már 2016 szeptembere óta nem tagja a pártnak.”

„Analfabéta”, „hülye”, „mosdatlan”, „hullik belőle a korpa”

Áprilisban, a Szenátus vezetőségének egyik ülésén a PSD-s szenátorok vezetője, Şerban Nicolae ismételten megsértette Mihai Goţiu USR-s (Mentsétek meg Romániát Szövetség – a szerk.) szenátort. Nem az egyik napirenden lévő törvénytervezet miatt robbant ki közöttük a vita, hanem azért, mert a PSD-s szenátorok vezetőjének eszébe jutott, hogy Mihai Goţiu egy sajtókonferencián azzal vádolta, hogy „a korruptaknak gyárt törvényeket”. Annak ellenére, hogy azt állította, nem a „korruptak ügyvédje” cím zavarja, Şerban Nicolae egy sor sértegetést eresztett meg – „a mikrofonba, hogy felvételre kerüljenek” – Mihai Goţiu felé. Mihai Goţiut analfabétának nevezte és azzal vádolta, hogy „összekeveri a szemantikát a szemiotikával”, hogy „hull belőle a korpa és a Parlamentben alszik”, hogy „úgy viselkedik, mint a takony Nicuşor Dan ingén”. Nem utolsó sorban, a Goţiu által tett kijelentésekkel összecsengő módon Şerban Nicolae azzal folytatta a támadást, hogy ő nem lehet „sem a mosdatlanok, sem a hülyék ügyvédje, így hát ön biztonságban van”.

Az USR-s szenátor elleni sértegetéseket az is lehetővé tette, hogy a Szenátus elnöke, Călin Popescu Tăriceanu semmilyen módon nem avatkozott be azért, hogy véget vessen Şerban Nicolae sértő vádbeszédének. Az USR-s parlamenti képviselők a megbüntetését követelték, mert megsértette a házszabályt, amikor semmilyen elmarasztalásban sem részesítette Şerban Nicolaét és megtagadta a szót Mihai Goţiutól.

„Törésed lesz, ha tovább kapálózol a mancsoddal”

A legutóbbi hasonló epizód Nicolae Bacalbaşa PSD-s és Corneliu Bichineţ PMP-s (Népi Mozgalom Párt – a szerk.) képviselőket állította a figyelem középpontjába. A Szenátus és a Képviselőház közös házszabályának módosításával foglalkozó keddi plenáris ülést a liberális Raluca Turcan elleni támadás fűszerezte, aki kijelentette, hogy megtámadja a CCR-n (Alkotmánybíróság – a szerk.) a többség házszabályt módosító döntését. Kijelentését nem fogadta jól a PSD-s képviselő, aki azt üzente neki, hogy „nem hagyom magam megfélemlíteni Gurgan, Curcan (ez pulykát jelent – a szerk.) (utalás Raluca Turcanra – a szerz.) asszony – nem jut most eszembe, elnézést, öreg vagyok – desztillált fenyegetéseitől”. A képviselő, figyelmen kívül hagyva az ülésvezető elnök felszólítását, hogy fejezze be beszédét, folytatta a támadást, azt mondva az egyik képviselőnőről, akit nem nevezett meg, hogy törése lesz, ha „tovább kapálózik a mancsával” és egy sor obszcén jelet mutatott.

Hirdetés

„Senki sem bántotta a rozettáját”

Bacalbaşa a beszédében Vaslui városára is kitért, ami kiváltotta Corneliu Bichineţ Vaslui megyei PMP-s képviselő nemtetszését, aki hasonló módon válaszolt neki: „Tisztelt író úr, többször is járt már Vaslui megyében és senki sem bántotta a rozettáját” (értsd, az ánuszát – a szerk.). Később, a Digi24-ben Bichineţ azt mondta, hogy ő „nem sérteget, hanem állást foglal”. Az USR-s képviselők is állást foglaltak, tiltakozva a „Parlament kültelki színvonala” miatt és elhagyták a plenáris ülést. A sors iróniája, hogy a tegnapi események egybeestek a szenátorok és képviselők viselkedési kódexének a Szenátus jogi bizottságában történt elfogadásával, mely meghatározza a parlamenti képviselők tevékenységének alapját képező elveket.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés