Dzsesszcsemegékkel is vár a Szent László Napok

Hogyan szólnak Bartók Béla román táncai vagy a Szent László korabeli gregoriánok dzsesszre hangolva? Többek között ez is kiderül június végén Nagyváradon.
Hirdetés

Az idén június 19–25. között zajló Szent László Napok előrendezvényeit és felvezető programjait beharangozó hétfői sajtótájékoztatón kiderült, a június 18-ai nulladik naptól kezdve a fesztivál csúcspontját jelentő hétvégéig, kulturális események sokaságával várják a szervezők a királyi hét közönségét. A részletekről Zatykó Gyula, a kulturális fesztivál főszervezője, valamint vendége, Nemes István, a Posticum kulturális központ programigazgatója számolt be.

Az úgynevezett nulladik napra ütemezték be a hagyományossá vált, Szent Lászlótól Szent Lászlóig – Két keréken határok nélkül elnevezésű kerékpártúrát. Aznap este pedig megnyitják Kósa Klára keramikusművész Lelkünk virágai című kiállítását a nagyváradi várban. A tárlat a reformáció 500. évfordulója előtti tisztelgés.

A június 19-ei, hétfői nap lesz a kulturális fesztivál igazi nyitánya – koszorúzással, ünnepi gálával – amiről a szervezők egy későbbi sajtótájékoztatón terveznek beszámolni. Zatykó Gyula annyit elöljáróban elárult, hogy a megnyitó keretében a Fölszállott a páva tehetségkutató döntőseit is láthatjuk majd a Szigligeti Színház színpadán.

Június 20-án, kedden a Partiumi Keresztény Egyetemmel közösen tető alá hozott tárlatokat nyitják meg – erre szintén a későbbiekben térnek vissza. Aznap este mutatják be premierként Váradon Bicskei Zoltán rendező legújabb filmjét, az Álom havát, amelyet 19 órától, a rendező jelenlétében lehet majd megtekinteni a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. A 2016-ban bemutatott, 50  perces film alaptörténete, hogy a török dúlásban kiürült Bácska pusztaságán bujdosók érkeznek a romjaiban is monumentális Aracsi Pusztatemplom falai közé.

Szerda este az operett szerelmeseit várják: ezúttal is a Kolozsvári Magyar Opera művészeiből alakult Operett Group Projekt lép a váradi vár kőszínpadára, magukkal hozva a műfaj nagy slágereit.

Az előző évektől eltérően már június 22-én, csütörtökön állni fog a nagyszínpad a várudvarban, Szent László legendák dzsesszre hangszerelve címmel a műfaj neves előadói lépnek színpadra, és adóznak magyar és román nyelven városalapító lovagkirályunk emlékének. Az előadás premier, ezek a dalok még soha sehol nem csendültek így fel – hívja fel a figyelmet a Szent László Napok sajtószolgálata. Az esemény kapcsán Nemes István, a Posticum kulturális központ programigazgatója elmondta, az egész várost meg szeretnék szólítani, hogy mindenki magáénak érezze Szent Lászlót.

Hirdetés

A műsor első felében a rendkívül népszerű Harry Tavitian lép színpadra: műsorában Bartók Béla román táncait dolgozza fel dzsessz ütemekben, ugyanakkor középkori örmény dalokkal is megörvendezteti majd nagyváradi közönségét.

Az előadás második része szól majd tulajdonképpen Szent Lászlóról, ekkor a Balázs Elemér Group zenészei két ismert és elismert énekessel, Andrejszkij Judittal és Mizsei Zoltánnal kalauzolnak el Várad alapítója korába: gregorián énekek és Szent László alakját megjelenítő régi magyar egyházi népénekek hangzanak majd el dzsesszre hangszerelve.  Két dal között pedig két színész olvas fel részleteket odaillő Szent László legendákból, román és magyar nyelven egyaránt.

A Szent László Napok programjáért érdemes figyelemmel követni a fesztivál Facebook-oldalát és honlapját

Hirdetés