Így szavalnak Arany Jánost a Budapestre akkreditált nagykövetek (VIDEÓ)

A brit Iain Lindsay követőkre talált: tizenhárom külképviselő tiszteleg a költő előtt, nem is akárhogyan.
Hirdetés

Nagy-Britannia magyarországi nagykövete, a skót Iain Lindsay ismerős lehet az olvasóknak: ő az, aki a Magyar Költészet Napját rendszerint azzal tiszteli meg, hogy elmond egy magyar verset (idén Juhász Gyulát, tavaly József Attilát szavalt).

Nos, egy frissen közzétett videón tizenhárom ország budapesti nagykövete közösen adja elő Arany János Családi kör című költeményét – azt, amelyik a Hangzó Csodán is elhangzik majd a kolozsvári könyvhét vasárnapi zárónapján –, oly módon, hogy soronként recitálják az első versszakot.

A sort természetesen Lindsay nyitja, őt követi sorrendben a mongol, az argentin, a cseh, a lengyel, a francia, az ukrán, a belga, a fehérorosz, a horvát, a szlovák, a holland és a szlovén nagykövet. És akár hiszik, akár nem, ezek a komoly férfiak és asszonyok mosolyogva állathangokat utánoznak – zümmögnek, brekegnek és huhognak – a vers előadása közben, bizonyítva, hogy egy diplomatának nem muszáj hivataloskodónak lennie.

A kisfilm egyébként a Petőfi Irodalmi Múzeum Önarckép álarcokban című Arany János-kiállításához készült, és Ruszthi Zsolt munkája.
 

Hirdetés