Átment a képviselőházon a hagyományos családmodellt alkotmányba véső kezdeményezés

A házasság egy férfi és egy nő kapcsolata – ez kerülne bele az alkotmányba.
Hirdetés

Elfogadta kedden a képviselőház azt az állampolgári kezdeményezést, amely alkotmányba foglalná, hogy a család alapja egy férfi és egy nő házassága.

A kezdeményezés javarészt a PSD, az ALDE, a PNL és az RMDSZ szavazataival ment át. A 16 tagú RMDSZ-frakcióból csak ketten szavaztak nemmel (ketten pedig tartózkodtak), a PNL-ből és az ALDE-ból szintén ketten, míg az USR-frakció többsége (15 képviselő) ellenezte a javaslatot (6 USR-képviselő igennel szavazott).

A szavazás eredménye itt megtekinthető.

Az alsóház 232 igen és 22 nem szavazattal, 13 tartózkodással fogadta el a kezdeményezést, amelynek támogatására a civil szervezeteket tömörítő Koalíció a családért több mint 3 millió aláírást gyűjtött össze tavaly.

A javaslat az alkotmány 48. cikkelyének első bekezdését módosítaná, amely jelenleg azt mondja ki, hogy a család a házastársak szabadon megkötött házasságára alapul. A kezdeményezők erős egyházi hátszéllel azt akarják megakadályozni, hogy az azonos neműek házasságot köthessenek.

Hirdetés

A kezdeményezésről a szenátusnak is döntenie kell.

A törvényes előírások szerint az alkotmánymódosítási kezdeményezést mind a képviselőháznak, mind pedig a szenátusnak kétharmados többséggel kell támogatnia, ezt követően népszavazást kell kiírni.

Hirdetés