Pár évre börtönbe megy az Iszlám Államot népszerűsítő diák

Nem játék a terrorista propaganda, ezt saját bőrén tapasztalja meg a 17 éves craiovai fiatal.
Hirdetés

Ítéletet hirdetett a craiovai ítélőtábla a 17 éves Luigi Constantin Boicea ügyében, akit terrorista propaganda terjesztésével vádoltak az ügyészek. A fiatal, aki beismerte tettét, négy év és három hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, de még fellebbezhet az ítélettel szemben.

A fiút 2015 decemberében hatósági felügyelet alá helyezte a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT), miután egy házkutatás során kiderült, hogy az interneten népszerűsítette az Iszlám Államot. A nyomozók megállapították, hogy a fiú elsajátította a fegyverek használatának, illetve a robbanószerkezetek készítésének módját, és kész volt arra, hogy terrorcselekményt hajtson végre.

2013-ban az ortodox vallásról átért a muzulmán hitre, rendszeres látogatta a craiovai mecsetet. Megváltoztatta életmódját, teljesen elzárkózott a társadalomtól, muszlim viseletet hordott és állandóan az Iszlám Állam nevében beszélt. A közösségi hálón kivégzéseket és kínzásokat bemutató videókat terjesztett, ugyanakkor új tagok beszervezésén fáradozott. 2015-ben részt vett az Iszlám Állam egyik online kiképzésén is.

A gyanúsított a hatósági felügyelet szabályait rendszeresen megszegte, és – bár eltiltották az internettől – a terrorszervezet népszerűsítését tavaly szeptemberi nagykorúvá válása után is folytatta a világhálón. Emiatt elrendelték előzetes letartóztatását.

A fiatal egyébként egy szétszakadt családból származik: apja nemrég szabadult a börtönből, anyja a helyi közszállítási vállalatnál dolgozik.  

Hirdetés