Csűrben vagy szénaszobrok között is megülhetjük a munka ünnepét

Nem tudja mit kezdjen magával a május elsejébe torkolló hosszú hétvégén? Íme, néhány Kolozsvár környéki program!
Hirdetés

Bár az időjósok előrejelzése szerint a hétvégén nem lesz kempingezésre, szalonnasütésre vagy napozásra alkalmas idő, már csak azért sem érdemes bezárkózni a négy fal közé, mert rengeteg ígéretes szabadidős program várható. Összeszedtünk néhány, Kolozsvárról viszonylag könnyen megközelíthető programhelyszínt.

A természet és a vidék szerelmeseit szólítja meg a Torockói Aktív Turizmus (TAT) egyesület által április 29. és május 1. között harmadik alkalommal megszervezett SpiritFest a Székelykő lábainál. Ez a fesztivál nem annyira a buliról, inkább az aktív tevékenységekről szól. Lesz biciklitúra, vadvízi evezés, asztalitenisz verseny, hegyi gyalogos túrák, motoros siklóernyős repülés, kézműves műhelyek, gasztronómiai ínyencségek, gyerekprogramok és egyéb meglepetések. A bulikat a Spirit Bistro névre keresztelt, felújított csűrépületben tartják. A részletes program itt böngészhető.

Szintén egy csűr körül összpontosul a Méra fesztivál egyik bemelegítő rendezvénye, a Méra Évad, melynek keretében április 29-én megnyitják a Szarka telket, hogy koncertekkel, kulturális- és gyerekprogramokkal hangolják a világzene szerelmeseit a júliusi fesztiválra. Délelőttől kora estig kézműves foglalkozásokkal, énekkel és tánccal várják a kicsiket, és folkkocsmával a nagyokat. Este 20 órától a magyar, balkáni, cigány és közel-keleti tradicionális dallamokat modern zenével ötvöző Besh o droM (HU) lép fel. Bővebben itt írtunk az eseményről.

Május elsején régi munkaünnepi relikviákkal és lovaglási lehetőséggel várják a látogatókat a magyarfenesi Arkhai szoborparkban. A szervezők arra kérik a látogatókat, hogy vigyenek magukkal május 1-i relikviákat, az ötletességet díjjal jutalmazzák. A helyszínen a gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják a lovaglást, ugyanakkor bemutatják Bartha Ernő szobrászművész Radio Internationale című alkotását is. A megvásárolható étel- és italválasztékból természetesen nem hiányozhat a majáliskor elmaradhatatlan flekken, miccs és sör.

Hirdetés

Akik a zajosabb bulikat szeretik, azoknak irány Sonkolyos! A hétvégén három év kihagyás után ismét elektromos zenei fesztivált tartanak a Nagy Magyar-barlangnál. A helyszín varázslatos, a zene hangos és éjjel-nappal szól, úgyhogy három napig nincs megállás. A hazai lemezlovasok mellett idén néhány külföldi DJ is színpadra lép. A beugró 45 lej (sátorhellyel együtt).

Igaz, hogy nem kifejezetten majálisi program, de szintén ezen a hétvégén esedékes a bonchidai Bánffy-kastély nyílt napja. Április 30-án, vasárnap, 11 órától kiállítás nyílik. A kastély főépületének 21 ablakába helyezett installációt a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem Fotó-, videó- és számítógépes képfeldolgozás Kar diákjai dr. Kalló Angéla egyetemi adjunktus koordinálásával alkották.

A kiállításmegnyitó után vezetett sétákon ismertetjük a kastély történelmét, 12 és 15 órától román, 13 és 16 órától magyar nyelven. Az érdeklődők megtekinthetik a kőtárat és a tavaly ősszel megnyitott Művészetek és Mesterségek Központot, értesülhetnek a kastélyt kezelő alapítvány 2017-es tevékenységeiről is.

Bízzunk benne, hogy nem mossa el az eső egyik rendezvényt sem.

Hirdetés