Van, akinek az okoz örömet, hogy meztelenül szórjon virágokat a Trevi-kút vizére

És még csak nem is Anita Ekbergnek hívják, hanem Adrián Pino Oliverának.
Hirdetés

Közszeméremsértés miatt 450 euró pénzbüntetésre ítélték Rómában Adrián Pino Olivera katalán, mondjuk így, performanszművészt, aki pucéran, orgonacsokorral a kezében beugrott a római Trevi-kútba – írja az MTI a La Repubblica római kiadására hivatkozva.

A 19 éves Oliviera, aki arról lett ismert, hogy műemlékek és műalkotások társaságában fotóztatja magát, döbbent turisták ezreinek szeme láttára péntek délután tűző napon vetkőzött pucérra, majd a kútba ugrott. A Facebookra posztolt fotókon egyik kezével eltakarta magát, a másikban orgonacsokrot tartott. Néhány orgonaszálat ki is szedett a csokorból, és teátrális mozdulatokkal elhajította.

A performanszt ráadásul közzé is tette a YouTube-csatornáján. VIGYÁZAT, 18+-os tartalom!!!

Az „előadásnak” a rendőrség vetett véget, bejelentésre érkeztek a helyszínre, hogy Oliverát kirángassák a híres barokk műalkotás medencéjének vizéből.

„A meztelen test poétikai és politikai erejéről van itt szó” – magyarázta a férfi a hatóságnak, de a rendőröket nem hatotta meg különösebben a művészetfilozófiai eszmefuttatás, mert közszeméremsértés miatt megbírságolták.

Hirdetés

Olivera közölte, nem fogja kifizetni a bírságot. „Keressenek fel Barcelonában, ha a pénzhez akarnak jutni” – mondta.

A katalán performer „visszaesőnek” számít a művészeti alkotások közelében elkövetett pucérkodás terén: három évvel ezelőtt a firenzei Uffizi képtárban vetkőzött meztelenre Sandro Botticelli Vénusz születése című festménye előtt és a szépség ókori istennőjének pózában fotóztatta magát. Ezután letérdelt, rózsaszirmokat hintett maga köré és többször is azt kiáltotta, hogy Freedom (szabadság)!
Tavaly márciusban a párizsi Louvre-ban pózolt a múzeum egyik legértékesebb kincse, a Szamothrakéi Niké ókori márványszobra előtt.

Róma városa a 17. században épült Trevi-kút védelmének szigorítását tervezi az eset után, amelynek előzménye, hogy tíz nappal korábban egy olasz férfi vetette magát hirtelen a medencébe és úszni is megpróbált benne. A rendőrök kihúzták, a legközelebbi rendőrőrsre vitték, ahol többek között a karhatalomnak való ellenállás miatt jelentették fel.

Mindenesetre, ha már Trevi-kút, inkább maradnánk ennél a változatnál:
 

Hirdetés