Mit csinál Románia a kanyarójárvány közepette? Oltóanyagot exportál!

Miközben ötezer ember megbetegedett, huszonkét gyerek meghalt, a megyékben pedig nincs elég oltás.
Hirdetés

Több romániai gyógyszerforgalmazó arról értesítette az utóbbi hetekben az országos gyógyszerhatóságot, hogy közel négyezer adag kanyaró elleni védőoltást vonnak ki a hazai piacról és értékesítenek külföldön.

Március 22-étől összesen 3 893 adag oltás exportálását jelentették be a forgalmazók, ennek kétharmada máris európai országok piacára került.

Romániában hónapok óta terjed a kanyaró, eddig mintegy ötezren betegedtek meg, többségükben gyerekek, 22-en pedig meghaltak.

A betegség terjedésének oka egyrészt a védőoltás beadatásának elmulasztása hanyagság miatt vagy az oltásellenes vélemények hatására, másrészt azonban az oltóanyag hiánya.

Florian Bodog egészségügyi miniszter április elején arról számolt be egy kormányülésen, hogy az ország tíz megyéjében február óta hiányzik a kanyaróoltás. A miniszter azt mondta, hogy a szaktárca elindította 115 ezer adag oltás beszerzését, gyorsított eljárással.

Hirdetés

Közben két nappal ezelőtt a PSD és az ALDE képviselőinek szavazatával elfogadtak egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a gyógyszertárak nagy tételekben adjanak egy gyógyszert külföldre. Ez lehetővé teszi, hogy a forgalmazók és gyógyszertár-láncok a romániai piacon olcsón értékesíthető gyógyszereket jóval drágábban adják el más európai országokban.

A törvény Klaus Iohannis államfőhöz került kihirdetésre, de civilek aláírásgyűjtést indítottak és kérik az elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt. „Ha ez a törvény érvénybe lép, még a sarki patika is gyógyszerek nélkül marad, mivel az új szabályozás szerint a gyógyszertárak választhatnak: olcsón eladják a gyógyszert a pácienseknek, vagy pedig jóval nagyobb áron exportálják” – írják a petícióban.

 

Hirdetés