Az ügyészek megállapították: tényleg kamu volt a nagykárolyi Kinder-riport

A nem véletlenül hírhedt The Sun brit bulvárlap ismét bebizonyította, mennyit ér a szavahihetősége.
Hirdetés

Emlékeznek még a nagykárolyi riportra amelyből az derült ki, hogy nyomorgó családok éhbérért napi 13 órában készítik a Kinder csokitojásokba rejtett, összeszerelhető játékokat? A The Sun brit bulvárlap fél évvel ezelőtti sztorija nagy port kavart, és nem csak itthon. Az ügyben vizsgálatot indított a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT), a gyermekvédelmi hivatal, ugyanakkor a Kinder-tojásokat gyártó Ferrero Rocher minimalizálta romániai beszállítójával a kapcsolatot.

A riport alanya, Jurj Tímea a botrány kirobbanása után tagadta, hogy gyerekeit dolgoztatná, és azt állította, a The Sun riporterei félrevezették őt. Azt mondták neki, népszerűsíteni kívánják Angliában a Kinder-tojásokat és látni akarják, hogyan készül el a csokitojásokba rejtett játék. A gyerekeket az ők külön kérésükre ültették a kamerák elé. Azt az utasítást kapták, hogy tegyenek úgy, mintha komoly munkát végeznének. Az anya volt férjének pedig megígérték, hogy segítenek neki munkát és szállást találni Nagy-Britanniában. 

A szatmári ügyészek az anya állításainak adtak hitelt, és megállapították, hogy a brit riporterek valóban szándékosan állították be a felvételeket, amelyeken Jurj Tímea gyermekeivel közösen dolgozik. 

A brit újságíróknak nincs szerencséjük Romániában: nemrég a Sky News hírcsatorna riporterei sültek fel egy riporttal, melyben azt állították, román fegyverkereskedőkkel léptek kapcsolatba.

Hirdetés