A szabálykövető sofőrökön csattan az adóeltörlés

Nemcsak a bélyegilletéket nyírta ki a kormány, de a már befizetett összegek olcsóbb visszaigénylését is.
Hirdetés
A 102 nem adójellegű illeték eltörléséről szóló törvény elfogadásával nem csak a környezetvédelmi bélyegilletéket szüntették meg, hanem a lehetőséget is a már befizetett illeték visszaigénylésére – hangsúlyozta keddi sajtótájékoztatóján Daniel Constantin leváltott környezetvédelmi miniszter, aki szerint a kormánynak meg kell találnia a módját az ebben a helyzetben levő személyek kártalanítására.
Constantin szerint hozzávetőlegesen 6,4 milliárd lejt kellene még így visszafizetnie az államnek. 
Eddig az érintettek visszaigényelhették az illetékként befizetett összeget az Országos Adóhatósághoz benyújtott kérvénnyel, a 102 nem adójellegű illeték eltörléséről szóló törvény életbe léptetésével azonban ez a lehetőség megszűnt. 
 
„Amennyiben az embereket arra kényszerítik, hogy a bíróságon harcolják ki maguknak ezt a jogot, 20 százalékkal nőhet a visszafizetendő összeg” – állítja a volt tárcavezető, aki szerint a kormánynak megoldást kell találnia a helyzetre.
 

Elárul a matricád

A volt miniszter ugyanakkor elmondta, várhatóan ősztől kezdik el használni azokat a színes matricákat, amelyek a járművek károsanyag-kibocsátási szintjéről tanúskodnak majd. 
 
Hatféle színű matricát ragaszthat majd a járművekre az Országos Autóbejegyzési Hivatal, a leginkább szennyező gépkocsikra piros, a legkevésbé szennyezőkre pedig zöld matrica kerül – magyarázta Constantin.
 
Mandátumának mérlegében azt hangsúlyozta, a legnagyobb gond a minisztériumban, amikor átvette, az alacsony fizetések voltak nem is annyira a minisztériumi struktúrákban, mint inkább az alárendelt intézményeknél. A fizetésemelésről szóló törvényjavaslata pedig már járja a parlamenti procedúrák bevett útját.

Hirdetés