Kövesi legyőzheti Iohannist a 2019-es elnökválasztáson?

Băsescu ígéretes politikusnak tartja a DNA főügyészét.
Hirdetés

Ígéretes politikusnak tartja Traian Băsescu Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyészt, aki szerinte – ha jelöltetné magát – fel tudná venni a versenyt az államelnök-választáson Klaus Iohannis jelenlegi államfővel. Erről egy péntek esti televíziós műsorban beszélt a volt elnök.

Băsescut arról kérdezték a B1 televízióban, mi a véleménye a francia Le Monde napilap összeállításáról, amely a „felemelkedőben levő európai generáció” négy ígéretes tagja között említi Laura Codruţa Kövesit, három politikus társaságában.

„Én nem olvastam még ezt a cikket, de ha már az ígéretes politikusok között tartják számon, a Le Monde minden bizonnyal alaposan kielemezte a képességeit, és az derült ki számára, hogy inkább politikusként viszonyul a dolgokhoz, mint ügyészként. Ami a tisztségét nézve meglehetősen rossz jelnek számít. (…) Akik olvasnak újságot, és kicsit kielemzik a nyilatkozatait – ezt én is megtettem már nagyon sokszor –, láthatják, hogy ezek politikai állásfoglalások. Amikor azt mondja, hogy »100 millió értékben vettünk zár alá javakat, ebből az összegből öt kórházat lehetett volna építeni«, nyilvánvaló, hogy politikusként beszél. Már csak azért is, mert féligazságokat közöl, azt elhallgatja, hogy a zár alá vétel még nem jelenti azt, hogy be is hajtják azt a pénzt. Tulajdonképpen a DNA  minden beszámolójában hazugságokat tálal fel nekünk. Nyilvánvaló, hogy ígéretes jövőjű politikus, persze ha nem állapítják meg, hogy törvénytelenséget követett el tevékenysége során” – fogalmazott az ex-államfő.

Arra a kérdésre, hogy szerinte Kövesi vállalkozna-e arra, hogy politikai pályára lépjen, és esetleg az államelnöki tisztségre is jelöltesse magát 2019-ben, a Népi Mozgalom Párt elnöke így válaszolt: „Persze, miért ne?”

„Bárki, aki indul egy versenyen, eséllyel indul. Egyelőre nehéz megjósolni, milyen küzdelemre számíthatunk 2019-ben. Az azonban nyilvánvaló, hogy jelenleg Iohannison kívül nincs más potenciális jelölt. (…) Nézzenek csak körül, és mondják meg, van-e valamelyik pártban akkora kaliberű politikus, akinek esetleg lenne esélye a győzelemre. Nincs. De Kövesi fel tudná venni a versenyt Iohannisszal” – tette hozzá Băsescu.

Hirdetés