Álpap csalt ki pénzt a gyanútlan hívektől az ország több megyéjében

Legalább kilencen elhitték neki, hogy az Athos-hegyen él remeteként, és pénzért tartott szertartásai gyógyulást, gazdagságot és termékenységet hoznak.
Hirdetés

Őrizetbe vett a rendőrség egy 57 éves férfit, aki papnak adva ki magát, anyagi javak ellenében szertartásokat tartott olyan személyeknek, akik ettől várták meggazdagodásukat, gyógyulásukat vagy egyéb személyes problémáik megoldását.

A fővárosi rendőrség sajtóirodája szerint a gyanúsított lakásán több kegytárgyat is találtak, többek közt két, a nemzeti örökséghez tartozó ikont, amelyeket a gyanúsított három éve tulajdoníthatott el egy sinaia-i kolostorból.

Az Agerpres hírügynökséget arról tájékoztatta a rendőrség, hogy a jelek szerint a férfi tavaly október óta, papnak adva ki magát, különféle „egyházi” szertartásokat tartott fizetség ellenében, gyógyulást, meggazdagodást, és intim problémáik megoldását ígérve a híveknek. A férfit a rendőrségen hallgatják ki.

Az eddigi vizsgálatok arra utalnak, hogy a gyanúsított Bukarestben és az ország több más megyéjében fejtette ki tevékenységét. A becsapott emberekkel többek közt elhitette, hogy remetelakja van az Athos-hegyen, a pénz pedig egy szkíti építéséhez szükséges.

Hirdetés

A rendőrség adatai szerint kilenc személyt sikerült így becsapnia, akik különböző összegeket fizettek neki. Ezen kívül 2016. szeptembere és 2017. februárja között a gyanúsított egy asszonynál szállt meg, akinek pénz ellenében álvallási szertartásokat tartott azért, hogy a nő kerüljön áldott állapotba.

Januárban az asszony több ékszerét is elvitte, azzal az ürüggyel, hogy felszentelteti őket, de az ékszereket később sem adta vissza a becsapott nőnek – olvasható a rendőrség közleményében.  

Hirdetés