Mégsem isszák olyan forrón a Heinekent

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető szerint több helyen módosításra szorul az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú használatának tilalmáról szóló törvényjavaslat.
Hirdetés

Az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatának tervezett tilalma ügyében Kósa Lajos, a nagyobbik magyar kormánypárt parlamenti frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: a képviselőcsoportban nem született olyan döntés – a sajtóhírekkel ellenkezőleg –, hogy „ejtenék” a javaslatot. Ugyanezt nyilatkozta korábban Lázár János kancelláriaminiszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

Azt azonban megerősítette, hogy – noha a céllal, vagyis a kereskedelmi használati tilalommal egyetértenek –

a szövegről vita van a Fideszben.

Mint mondta, hogy nem akarnak olyan szabályozást hozni, amely Magyarországot komoly pénzbüntetéssel járó perekkel fenyegeti, ahogyan olyat sem, amely „Btk.-s alakzattal” fenyegeti azokat a kereskedőket, akik ilyen márkákat forgalmaznak.

Szerinte ezért olyan módosításokra van szükség, amelyek kiküszöbölik az előterjesztéssel kapcsolatban felmerülő esetleges veszélyeket. Jelen formájában a javaslat számos olyan problémát nem old meg, amit pedig meg kellene – fogalmazott.
Példaként hozta, hogy nyilván

Puskás-mezt a korábbi magyar címerrel továbbra is lehet majd árulni,

annak ellenére, hogy abban van önkényuralmi jelkép.

Ha már Puskás: a problémák között a Heineken által szponzorált labdarúgó-mérkőzések kérdése is felmerült, mivel az UEFA-meccseken a pálya mellett futó fénycsíkok az UEFA reklámjai, vagyis jogilag nem a Heineken a reklámozó.

Hirdetés

Megerősítette egyúttal, hogy természetesen összekapcsolódik a törvényjavaslat és a romániai – az Igazi Csíki Sör és a Heineken közötti – védjegyvita.

„Nekünk minden magyar brand védelmében ki kell állni”,

ha valaki a piaci erőfölényével visszaélve azt ki akarja szorítani a piacról – foglalt állást.

Ezzel kapcsolatban Kósa Lajos kifejtette azt is: szerinte a Heineken a saját kereskedelempolitikájából fakadóan vette magára a Magyarországon tervezett szabályozást, hiszen a cég az 1950-es évek elején Európában megszüntette a vörös csillag használatát a termékein – arra hivatkozva, hogy az a kommunista rémtettekre emlékezteti a fogyasztóit –, és csak 1992-ben vezette vissza a vörös csillagot.

(Szerk. megj.: tudjuk, hogy a cím orbitális nagy képzavar, de végül is ma van a költészet világnapja.)

Hirdetés