Kiderült, mennyi támogatást kapott a Dragnea-sertéshizlalda

Tovább szaglászik a sajtó Liviu Dragnea fiának a sertésfarmja körül.
Hirdetés

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől (APIA) a Hotnews által megszerzett adatok szerint Ștefan Valentin Dragnea sertésfarmja, a Romcip Rt. mintegy 3 millió 805 ezer euró európai uniós, és emellett 263 ezer euró állami támogatást kapott az utóbbi három évben.

A pénzt az állatok fekvőhelyeinek bővítésére, a karámok kivilágítására, a zajszennyezés csökkentésére, valamint az ivóvíz nitrit- és nitrátkoncentrációjának normalizálására kapták, illetve kárpótlásként az Oroszországgal szembeni embargóval járó jövedelemkiesés miatt. Az állatok körülményeinek javítására az európai uniós normák betartása miatt volt szükség.

A támogatások mértéke 2014-ben ugrásszerűen megnő, miután a Romcip Rt. többségi tulajdonjogát áprilisban obskúrus úton – mindössze 500 lejért – Dragnea fia szerzi meg.

A Hotnews múltheti oknyomozásából kiderült: a teleormani Salciában található, 200 ezer férőhelyes farmon jelenleg 4 ezer Hollandiából és Németországból hozott sertést hizlalnak. Amennyiben törvényerőre emelkedik a PSD tervezete, mely a sertéstenyésztőknek minden 200. jószág után 10 ezer euró támogatást biztosítana, az másfél millió euró állami támogatást jelentene a teljes gőzerővel működő cégnek.

Hirdetés

A pofátlanság netovábbja, hogy a tervezet létjogosultságát éppen azzal próbálták alátámasztani Dragneáék, hogy az állami támogatásnak köszönhetően végre hazai – és nem holland vagy német – hústermék kerülhetne a román állampolgárok asztalára, miközben a Romcip Rt. éppen ebből a két országból hozza be a felhizlalandó malacokat.

A Romcip Rt. megszerzésével és Ștefan Valentin Dragnea többi cégének működtetetésével kapcsolatosan további törvénytelenségek gyanúja merült fel. Az már bebizonyosodott, hogy minden út a Tel Drumhoz vezet. Kíváncsian várjuk tehát a leleplező riport folytatását.  

Hirdetés