Összerúgta a port Călin Popescu Tăriceanu és Daniel Constantin

A kettejük közötti konfliktus könnyen az ALDE szakadásához vezethet, az pedig növelné az RMDSZ érdekérvényesítő erejét.
Hirdetés

Pártszakadás fenyegeti a kormánykoalíció kisebbik pártját, a liberális ALDE-t, a Grindeanu-kormány parlamenti támogatása azonban egyelőre nem került veszélybe.

A bukaresti média tág teret szentelt hétfőn a két párt fúziójából 2015-ben létrejött ALDE-ban kialakult és a hétvégén nyilvánosságra került feszültségnek. Daniel Constantin, a környezetvédelmi tárcát is vezető miniszterelnök-helyettes, az ALDE társelnöke ugyanis vasárnap

tüntetően elhagyta a párt állandó tanácsának ülését,

szabálytalannak minősítve annak összehívását, miközben Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök, az ALDE másik társelnöke zsarolással vádolta vezetőtársát.

A parlamenti mandátumok hat százalékával rendelkező ALDE belviszálya azért vált központi témává, mert a PSD-nek az ALDE biztosítja a kormányzáshoz szükséges többséget.

Az MTI szerint

az ALDE esetleges kettészakadása megnövelné az RMDSZ érdekérvényesítő erejét.

Hirdetés

Constantin és a régi PC-ből származó tagok arra panaszkodnak, hogy Tariceanu és a PSD kihagyja őket a fontos döntésekből. A párton belüli konfliktus miatt felmerült Constantin esetleges távozása a miniszterelnök-helyettesi tisztségből, ő azonban azt állította, hogy még egy ilyen fejlemény esetén sem távozna az ALDE-ből és az őt követő – volt PC-s – politikusok semmiképp sem vonnák meg parlamenti támogatásukat a Grindeanu-kormánytól.

Călin Popescu-Tăriceanu azt nyilatkozta hétfőn, hogy Daniel Constantin nyilatkozatai „komolyan elgondolkodtatják”, és úgy véli, hogy a párt másik társelnöke azt erőlteti, hogy zárják ki a pártból,

erre azonban csak a kongresszusnak van megfelelő hatásköre.

Călin Popescu-Tăriceanu szerint jelentős különbség van az ALDE mint liberális párt és Daniel Constantin nézőpontja között, ami a polgárok szabadságjogait, az állami intézményeinek működését, a jogállamiságot, az erőszakszervezetek és a demokratikus intézmények működését illeti. Véleménye szerint az, hogy Daniel Constantin bíróságon támadja meg a párt állandó küldöttsége vasárnapi gyűlésének érvényes voltát, azt bizonyítja, hogy megpróbálja ellehetetleníteni a párt döntéseit.

Hirdetés