Bogdan Diaconu ügyletei és átváltozásai

Most megnézhetik, milyen karriert futott be Bogdan Diaconu, Corneliu Vadim Tudor fogadott ideológiai gyermeke.
Hirdetés

A sajtó az „új Vadimnak” (Cornelium Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt néhai elnöke – a szerk.) becézte, megfordult a PSD-ben (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) és a PC-ben (Konzervatív Párt – a szerk.), majd létrehozta az Egységes Románia Pártot (PRU) és kihasználta III. (Karóbahúzó) Vlad (Vlad Ţepeş) hírnevét, hogy végül arra ébredjen, őt, az alapító elnököt kizárták a saját szervezetéből.

Bogdan Diaconu (37 éves) volt képviselő – mert róla van szó – „pechjére” számos olyan személlyel találkozott a karrierje során, akik ma vagy rácsok mögött vannak, vagy bűnvádi vizsgálat folyik ellenük. Például Sebastian Ghiţával, Victor Pontával vagy Remus Truicával.

Ez a szöveg két kérdésből indult ki:

– kicsoda Bogdan Diaconu?

– hogyan került a politikába?

Pártelnök, Rapid-elnök

Miután 2017 februárjában kizárták a PRU-ból, a politikai tisztségek nélkül maradt Bogdan Diaconu néhány vállalkozással rendelkezik a saját és felesége, a volt olimpiai és világbajnok tornász Maria Olaru nevén.

És ha már megemlítettük felesége szakterületét, kezdjük a sporttal. Diaconu tagja a családja tulajdonában lévő Tenis Club DIA-nak és az ötödik ligában szereplő Bukaresti Rapid Klub Labdarúgó Egyesület (AFC Rapid) tiszteletbeli elnöke.

„Örökéletemben rapidos voltam, 6 éves korom óta kijárok a stadionba, a Rapid pedig nehéz helyzetben van és úgy döntöttem, szerepet vállalok és segítek, ahogy tudok. Segíteni fogom mindenben, amiben csak tudom, többek között megpróbálok majd olyan embereket hozni, akik pénzügyileg támogathatják a klubot”, mondta Diaconu 2016 őszén a ziare.com-nak.

A giuleşti-i klub tiszteletbeli elnökévé történt kinevezése, nem sokkal a 2016. december 11-i választás kampányának kezdete előtt, amikor még ő volt a PRU elnöke, kiváltotta a rapidosok egyik kemény magjának a felháborodását.

Azzal vádolták az AFC Rapid vezetőségét, hogy

egy szélsőséges politikussal társulva belerángatják a politikába a klubot.

A klub vezetői válaszul nyilvános magyarázatot tettek közzé a ProSport-ban:

„A legutóbbi eseményekkel, Bogdan Diaconu úr tiszteletbeli elnökké kinevezésével kapcsolatosan a következőket tartjuk fontosnak közzétenni.

Bogdan Diaconu úr régi szurkolója a Rapidnak, tiszteletre méltó rapidos szurkolók családjából származik, nagybátyja, Marcel Diaconu úr (aki valójában Maricel Mihail Diaconu néven szerepel a hivatalos iratokban – a szerz.) meghatározó tagja a Rapid Arisztokrata Klubnak, olyan kereskedelmi társaság, a Munplast SA tagja, mely a nem túl távoli múltban pénzügyileg támogatta mind a női kézilabdacsapatot, mind a labdarúgócsapatot.

Bogdan Diaconu azért jött, hogy a lehetőségei szerint segítsen, ahogy a múltban a nagybátyja is támogatta mindazt, ami a Rapidot jelenti.”

A közlemény gyakorlatilag azt állítja, hogy Bogdan Diaconut főleg nagybátyjának, egy nagy műanyaggyár tulajdonosának a támogatásai miatt nevezték ki az AFC Rapid tiszteletbeli elnökévé.

Van valamilyen kapcsolat a nagybácsi és Diaconu politikai szerepvállalása között?

Megkerestük a PRU volt elnökét, hogy feltegyük neki ezt és más, az üzleti kapcsolataira vonatkozó kérdéseket is, de ennek az anyagnak a megjelenéséig nem méltóztatott szóba állni velünk.

Az apa állami szerződései kimaradtak a fiú bevallásaiból

Bogdan Diaconu 1979. október 21-én született Bukarestben. Apja, Ion-Dumitru Diaconu az Iptana SA Hídépítő Divíziójának volt az igazgatója, mely cég nagy infrastruktúraprojektek – autópályák, országutak, hidak, repülőterek stb. – megvalósíthatósági terveinek összeállításával vált ismertté.

Ion-Dumitru Diaconu fia parlamenti képviselői mandátuma alatt (2012–2016) elkezdett saját nevében szerződéseket kapni, a Közlekedésügyi Minisztérium hiteles szakértőjeként.

Az idősebb Diaconu vagy egyéni vállalkozóként, vagy a család cégén, a Donpres Com SRL-n, vagy a Consit SA cégen keresztül kötötte ezeket a szerződéseket. Ez utóbbiban maga a CNADNR, a jelenlegi Országos Közúti Infrastruktúrát Kezelő Vállalat (CNAIR) volt a kisebbségi részvényes, ahogy az a Közlekedésügyi Minisztérium honlapján megtalálható építési engedélyből kiderül.

Ion Dumitru Diaconu tavaly egy Ilonca (Ialomiţa) feletti híd műszaki véleményezését készítette el (pressone.ro)

 

Nem tudjuk, hogy mekkora értékűek Ion-Dumitru Diaconu állammal kötött szerződései, mert ezek – a törvény előírásaival ellentétben – nem szerepelnek fia vagyonnyilatkozataiban.

Ezzel szemben ezekben a nyilatkozatokban két ellentmondás jelentkezik: egyrészről egy fiútól apának adott 45.000 lejes hitel, másrészről egy 90 négyzetméteres bukaresti lakás, melyet az apa adományoz a fiának.

A törvény megköveteli a parlamenti képviselőktől az I. fokú rokonok bármilyen (nemzeti, vagy európai) közpénzt érintő szerződésének bejelentését, mind lemenő (gyermekek), mind felmenő ágon (szülők).

Idősebb Diaconu 2015-ben, többek között a temesvári városvezetésnek is készített egy műszaki véleményezést (pressone.ro)

 

20 évesen eladási igazgató

Bogdan Diaconu első munkahelye, a Képviselőház honlapján közzétett önéletrajza szerint, egy éven keresztül a MobiFon România (Connex) volt. 1999-ben átment Remus Truică cégéhez, a Total Net SA-hoz, ahol 2001-ig dolgozott.

Diaconu később, a RISE Project számára elmesélte a Total Net-es tevékenységét:

„Persze, hogy ismertem Remus Truică urat, mert ő volt a Total Net vezérigazgatója.

Irina Truică, lánynevén Orţan, ügyvezető igazgató volt, én pedig marketing-eladási igazgató.

Alkalmazott voltam és Irina asszonnyal álltam kapcsolatban. Gyermekkorom óta ismerem.”

Úgy tűnik, Bogdan Diaconunak érdekes gyermekkora volt,

tekintettel arra, hogy hasonlóan nyilatkozott Irina Socolról, a Siveco cég 2016-ban jogerősen 2 év és 6 hónap börtönre ítélt (és 2 hónap után feltételesen szabad lábra helyezett) volt igazgatójáról is.

„Egyszerű alkalmazott voltam a Siveco Româniánál, nem vagyok részvényes, nincs vele semmilyen dolgom. Irina (Socol – a szerz.) asszony alkalmazott. Kapcsolatban maradtam Irina asszonnyal. Gyermekkorom óta ismerem.”

Hirdetés

Visszatérve: Bogdan Diaconu alig 20 évesen eladási igazgató lett Remus Truică cégénél, nem sokkal azelőtt, hogy ez utóbbiból Adrian Năstase kormányfő kabinetfőnöke lett.

2001 és 2004 között apja cégében, Donprest Com SA-ban találjuk. Hasonló nevű, de Curtea de Argeş-en bejegyzett cége van Bogdan Diaconu nagybátyjának, Nicolae Diaconunak, aki két mandátumon keresztül (2008–2016) ennek a városnak a PSD-s polgármestere volt.

Nem világos, mikor dolgozott a Siveco SA-nak Diaconu; a Képviselőház honlapján elérhető önéletrajzában ezt nem említi. Ezzel szemben első felesége, Carmen Diaconu 2012-ben volt a Siveco alkalmazottja, amikor ő az USL (Szociál-Liberális Szövetség – a szerk.) listáján bekerült a Parlamentbe.

Ez az információ szerepel az akkori vagyonnyilatkozataiban.

A RISE Project szerint Bogdan Diaconu a Siveco SA alkalmazottjaként ismerte meg Sebastian Ghiţát.

Amikor a politika és az üzlet harmonikusan ötvöződik

Önéletrajzából még az is kiderül, hogy Diaconu 2004-ben, tehát 25 évesen tette meg az első jelentős lépést a politikában, amikor a PSD listáján helyi tanácsosnak választották meg a főváros 6. kerületében.

2004-ben Dan Darabonţ (PSD) lett a fővárosi kormánymegbízott, aki a 2000–2004-es mandátumban a 6. kerület polgármestere volt és akiről Diaconu egyik interjújában azt mondta, hogy közeli ismerőse. Darabonţ 2005-ig volt fővárosi kormánymegbízott.

Az Argyas (Argeş) megyei sajtó egy adott pillanatban arról írt, hogy Darabonţ és Nicolae Diaconu, Bogdan Diaconu Curtea de Argeș-i nagybátyja állítólag szomszédok.

A Darabonţ által nemzeti banki igazgatói tisztsége miatt közzétett legfrissebb vagyonbevallás szerint vannak telkei Curtea de Argeș-en, de ezekben a dokumentumokban sohasem szerepelnek a személyes adatnak számító címek.

Bogdan Diaconu, szintén 2005-ben egy bizonyos Alexandru-Ştefan Atanasiu-Rădulescu társaságában egy Big Sports SRL nevű cég társtulajdonosa lett.

A RISE Project egyik 2010-es oknyomozása szerint Diaconu és Cristian Aciubotăriţei, akinek ő volt a násznagya, állítólag átadták e cég tulajdonjogát Ştefan Atanasiu-Rădulescunak és egy bizonyos Lucian Etveşnek.

Diaconu a RISE Project-nek letagadta, hogy ismerné Atanasiu-Rădulescut, holott mindketten párttársak voltak a PC-ben:

„Egy Cristivel (Aciubotăriţei – a szerz.) kialakult nézetkülönbség miatt léptem ki a cégből. Úgy tudom, hogy a cég jóval később egy Teamnettel és Asesofttal (Sebastian Ghiţă által alapított cégek – a szerz.) kapcsolatos üzleti körbe került. A tulajdonrészek Etveşhez és Rădulescuhoz kerültek át. Az előbbit ismerem, az utóbbit nem.”

A RISE Project újságírói felfedezték, hogy ők ketten 2012-ben már voltak társtulajdonosok a DIA Grup Com cégben, mely az idők folyamán a Diaconu-család több tagjához is tartozott.

Visszatérve: bár Diaconu tavaly azt mondta, hogy nem ismeri Rădulescut, a valóság más.

Diaconuról és Rădulescuról 2011-ben azután írt a sajtó, hogy ez utóbbit a Konzervatív Párt fiatal és buzgó tagjaként mutatták be a közönségnek.

Annyira buzgó volt, hogy Ştefan Atanasiu-Rădulescu jegyezte be az OSIM-nál (Állami Találmányi és Védjegyhivatal – a szerk.) a híres USL – Szociál-Liberális Szövetség védjegyet, ezzel – látszólag – politikai galibát okozva. A központi sajtó szerint „a PC-alelnök Bogdan Diaconu barátja” végül Victor Ponta és Crin Antonescu USL-vezetőknek ajándékozta a védjegyet.

Atanasiu-Rădulescu röviddel később kilépett a PC-ből, a PSD–PC–PNL szövetség, vagyis az USL pedig megsemmisítő győzelmet aratott a 2012-es választáson, bukaresti képviselőként Bogdan Diaconut is bejuttatva a Parlamentbe.

Az Oroszország Hangja szerkesztője pártot keres

Bogdan Diaconu 2014. augusztus 21-én, vagyis képviselői mandátuma kezdete után kevesebb, mint két évvel kilépett a PSD-ből és létrehozta az Egységes Románia Pártot.

Diaconu a PRU elnökeként főleg szélsőséges viselkedésekkel tűnt ki. A központi sajtó az Oroszország Hangja által között vezércikkeit is közzétette.

Ma a feleségével együtt egy sportterem tulajdonosai a nagybátyja, Maricel Mihail Diaconu által ellenőrzött Munplast SA cég területén.

Időközben Bogdan Diaconu volt üzlettársai között is véget ért a barátság.

A Sebastian Ghiţă ellen indított ötödik eljárás egy Irina Socol, az időközben szabad lábra helyezett volt Siveco-igazgató által tett feljelentésen alapul.

A Diaconu által ABCD Strategic Projects SRL néven létrehozott Insoft cég felszámolás alatt áll.

Sebastian Ghiţă ellen, aki a PRU-ban párttársa volt Bogdan Diaconunak, nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

A PRU-nak nem sikerült bejutnia a Parlamentbe, az „új Vadimot” pedig lefilmezték, éppen a választás éjszakáján, miközben Ghiţával énekelt hazafias dalokat. A felvétel a RISE Project újságírója, Mihai Munteanu Facebook-oldalán jelent meg.

Kevesebb, mint két héttel később Sebastian Ghiţă a román hatóságok orra elől tűnt el.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy

Bogdan Diaconu politikai újrakezdésen gondolkodik.

Március 7-én a Facebook-oldalán közzétett egy „egységre szóló felhívást minden romániai nacionalista párt számára”.

„Fogjunk össze, az összes nacionalista párt és mindenki a mieink közül, akik hisznek Romániában, egy kölcsönös tiszteleten, gerincességen és Hazáért való önfeláldozáson alapuló román politikai építkezésben! Együtt sikerülni fog!

A mai nemzedékek tudatában eljön egy természetes rend, amikor AZOK az alapvető, mélységesen kényelmetlen kérdések meglepő erővel törnek fel: Kik vagyunk? Merre haladunk?”

Hirdetés